Od bllzu

Avtor: Drama SNG Maribor

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 5. februarja 2010, na Malem odru premierno uprizorila dramo Patricka Marberja Od blizu v režiji Dina Mustafića. Igrajo Eva Kraš, Matevž Biber, Branko Jordan in Nataša Matjašec Rošker.

Patrick Marber spada v sam vrh sodobne angleške dramatike. Zaslovel je s komedijama Delivčeva izbira (Dealer's Choice) leta 1995 in Od blizu (Closer) leta 1997, ki sta bili v njegovi režiji krstno uprizorjeni v National Theatre v Londonu. Za dramo Od blizu je Marber prejel več prestižnih nagrad doma in v tujini, njegova igra pa je še danes ena najuspešnejših na temo razmerij, saj v njej na duhovito-inteligenten način prepleta tragikomične zgodbe štirih izjemno kompleksnih karakterjev.

Avtor pravi, da Od blizu govori o spolnem ljubosumju, moški zaverovanosti vase, lažeh, ki si jih govorimo sebi in tistim, s katerimi smo najbolj intimni, o načinih, kako izkoriščamo druge. A konec koncev je samo preprosta, lepa ljubezenska zgodba. In kot pri večini ljubezenskih zgodb gre tudi pri tej marsikaj narobe ...

»Ko pride do zbližanja dveh posameznikov, se zgodi kratek stik. Problemi nastanejo, ker se posamezniki ne znajo soočiti sami s seboj, s svojo resnico, živijo v lažeh … V tem je skrito bistvo Marberjevega besedila,« pravi režiser Dino Mustafič.

»V opisovanju in slikanju vsakdanjika se v tej drami izza na videz banalne analize ljubezenskih in seksualnih odnosov štirih ljudi hkrati skriva tudi surova analiza družbe,« pravi dramaturginja uprozoritve Željka Udovičić. »Naši junaki se niso pripravljeni prilagoditi, posloviti, pa tudi boriti se ne znajo. Nezmožnost vzpostavljanja pristne, prave komunikacije, ki opisuje njihove odnose, se izraža s frustracijo, ki ima za posledico neizbežno tragičen konec.«

Režiser uprizoritve Dino Mustafić je v svoji karieri režiral dokumentarne filme, glasbene projekte in gledališke predstave. Gledališke uprizoritve v njegovi režiji pogosto gostujejo v gledališčih na prostoru nekdanje Jugoslavije, pa tudi na festivalih v Nemčiji, Italiji, Egiptu, Kolumbiji, Španiji, Franciji … Gledališčniki poznajo Dina Mustafića kot dolgoletnega umetniškega vodjo mednarodnega gledališkega festivala MESS, ki ga je leta 1997 obnovil in postal njegov najmlajši direktor.

Dramo je prevedla Tina Mahkota, dramaturginja je Željka Udovičić, scenograf in avtor videa je Dragutin Broz, kostumograf Leo Kulaš, glasbeni opremljevalec Dino Mustafić, koreograf Mark Boldin, oblikovalec svetlobe Franci Rampre, lektor Janez Bostič in oblikovalka maske Mirjana Djordjević.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/od-bllzu