V Lutkovnem gledališču Maribor Maček z vrečo opotečo

Avtor: STA

Lutkovno gledališče Maribor bo v četrtek premierno uprizorilo predstavo z naslovom Maček z vrečo opotečo. Gre za novo sodelovanje s hrvaško režiserko Tamaro Kučinović in srbsko kostumografko Ivano Čemerikić, ki v ospredje postavlja kontrast med bogatimi in revnimi.


Foto: Boštjan Lah

Gre za prvo lutkovno uprizoritev besedila režiserke Tamare Kučinović, ki govori o deklici in dečku, ki iz svojega skromnega doma opazujeta bogate, idealne sosede. Nenadoma se v zgodbi pojavi Maček, ki ponuja uresničitev želja, ves čas pa se kot glas modrosti in nostalgije vmešava hrček Vanja.

"Maček kot skušnjavec ali trgovski potnik, kot mu pravi avtorica, in hrček kot modrec vlečeta vsak na svojo stran in merita moči. Tako imamo tudi gledalci vsak dan možnost izbirati med navidezno srečo, ki nam jo ponujajo trgovci, in med iskrenimi medčloveškimi odnosi ter trenutki v življenju, ki jih ni moč kupiti z denarjem," je v gledališkem listu poudarila dramaturginja Katarina Klančnik Kocutar.

Avtorica likovne podobe, scenografka in kostumografka Ivana Čemerikić je navdih za vizualno podobo predstave, v kateri prevladuje roza barva, našla v 50. letih prejšnjega stoletja. Na odru kot lutke nastopajo krojaške lutke, igralci pa so Miha Bezeljak, Elena Volpi, Tilen Kožamelj, Metka Jurc, Danilo Trstenjak in Maksimiljan Dajčman.

"Krojaške lutke so videti kot lutke iz izložbe in predstavljajo sosede, ki predstavljajo idealen svet. Na drugi strani sta deček in deklica iz mesa in krvi iz skromnega, toplega sveta," je na današnji novinarski konferenci povedala režiserka Kučinovićeva. "S tem smo poskušali ponazoriti, da ta idealen svet naredi človeka neživega, mrtvega, okornega, statičnega," je dodala.

Prepričana je, da otroci lažje razumejo stvari, če so jim prikazane črno-belo. "Otroci bodo tako lahko razumeli razliko med tem, kar je toplo, skromno, lepo in v resnici srečno in tem, kar je le navidez srečno, v resnici pa uničuje človeka. To je seveda povezano z 21. stoletjem in komercializmom, v katerem živimo, kjer življenja ne živimo, ampak ga le konzumiramo," je pojasnila.

S Čemerikićevo sta v Mariboru delali že lani, ko sta na oder postavili predstavo Zmrdica in Zmrdek. Kučinovićeva je sicer zaposlena na Umetniški akademiji v Osijeku kot asistentka na oddelku dramske igre in lutkarstva. Čemerikićeva živi in dela v Beogradu kot kostumografka pri filmu in gledališču.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-lutkovnem-gledaliscu-maribor-macek-z-vreco-opoteco