V Kinu Šiška premiera predstave Lufballet II

Avtor: STA

V Centru urbane kulture Kino Šiška bo ob 20. uri premiera predstave Luftballett II scenarista in režiserja Vlada Repnika Gotvana. Kot je dejal, je predstava nevsakdanja, v njej ni nič klasičnega, še igralce zamenjajo stroji oziroma luči v obliki 70 premikajočih se glav.


Izsek iz videa Lufballet II / Vir: Vimeo

Predstava je plod številnih sodelavcev, brez katerih je po režiserjevih besedah ne bi bilo. Tako se kot soavtorji podpisujejo David Cvelbar, Igor Štromajer, Martina Ruhsam, Simon Kardum, Matjaž Mrak in Marko Cafnik.

Predstava ne ponuja nobenega besedila, slišati je le izjave svetovno znanih umetnikov, kot so Laurie Anderson, Björk, John Cage in Jean-Luc Godard, je povedal režiser.

Cilj predstave je po njegovih besedah gledalcem "ponuditi umetnost, ki ne potrebuje cilja" ter posameznike spodbuditi k samorefleksiji in introspekciji.

Gledališki kritik Primož Jesenko je o predhodni predstavi Luftballet, ki je nastala leta 2010, zapisal, da predstava - promet luči brez zgodbe in zgodovine - odpihne prah z eksperimentalnega elana na našem gledališkem prizorišču, ki obsedeno kapitalizira "novo in originalno", a proizvaja predstave, ki zlagoma postajajo brezstrastno enake. To preseže z osamosvojenim plesom krmiljenih luči.

"Avtor zažene neživo tvar, sprosti igrivi potencial avtomatona in počaka, da ta oživi, celo zapoje in pokaže, da so utopične ideje povsem uresničljive", je še zapisal Jesenko.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-kinu-siska-premiera-predstave-lufballet-ii