Tomažu Toporišiču in Jani Pavlič odlikovanje Francije

Avtor: STA

Francoski veleposlanik Pierre-Francois Mourier bo drevi podelil odlikovanje za viteza reda umetnosti in leposlovja Francije Tomažu Toporišiču ter odlikovanje za častnico reda umetnosti in leposlovja Jani Pavlič. Oba bosta nagrajena za doprinos k okrepljenim odnosom med Francijo in Slovenijo.


Tomaž Toporišič / foto Ivan Ilić

Toporišič je velik poznavalec gledališkega področja in avtor mnogih teoretičnih del o sodobnem gledališču. Je profesor Univerze na Primorskem, generalni sekretar slovenskega centra Mednarodnega inštituta mediteranskega gledališča in soustanovitelj festivala Exodus. Kot nekdanji direktor in trenutni dramaturg Slovenskega mladinskega gledališča neposredno prispeva k uveljavitvi slovenskega gledališča v tujini, zlasti v Franciji, piše v obrazložitvi odlikovanja.

S priznanjem se mu želi Francija zahvaliti za izjemno delo, ki ga je opravil v svoji karieri, s poudarkom na pomembnem prispevku, ki ga je kot frankofilska in frankofona osebnost doprinesel k okrepitvi odnosov med državama.

Pavličeva je prevajalka filozofskih del in francoske književnosti, ki je med drugim poslovenila dela Koltesa in Becketta, v francoski jezik pa je prevedla poezijo Daneta Zajca in dela režiserja Oliverja Frljiča. Je tudi avtorica zbirke pripovedk, ki jih je napisala v francoščini, piše v obrazložitvi.


Jana Pavlič / Foto Osebni arhiv
Kot svetovalka za področje umetnosti Evropske kulturne prestolnice Maribor 2012 je pripravila predstavitev francoskih umetnikov, še posebej Konjeniške akademije iz Versaillesa in Nevidnega cirkusa. Z odlikovanjem se Francija zahvaljuje Pavličevi za izjemen prispevek v obdobju njene celotne kariere k še tvornejšemu sodelovanju med državama, so sporočili iz francoskega veleposlaništva.

Za viteza reda umetnosti in leposlovja so bili doslej med drugim že imenovani Klemen Ramovš, Jaroslav Skrušny, Aleš Šteger, Nevenka Koprivšek, Boris A. Novak ter Edvard Kovač.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/tomazu-toporisicu-in-jani-pavlic-odlikovanje-francije