Carmina Slovenica v Berlinu s projektom Toksični psalmi

Avtor: STA

Vokalno gledališče Carmina Slovenica je v soboto s premiero scenskega koncerta Toksični psalmi pod taktirko dirigentke Karmine Šilec gostovalo v berlinskem kulturnem središču Radialsystem V. Šilčeva nov projekt opisuje kot zbir prizorov, ki prehajajo med duhovnim svetovi preteklosti in sedanjosti, predvsem pa so odmev naših današnjih duhovnih stisk.


Foto: Rudi Uran

Projekt Toksični psalmi je sam po sebi eksploratorium glasu. Pevke skozi kreativni proces, v katerem se dogajajo številne spremembe izrazov, ustvarjajo specifične glasovne artikulacije in uporabljajo različne vokalne tehnike, od etničnega petja do bel canta. Igrajo spontano igro hitrih barvnih tranzicij, kot bi šlo za vsakdanjo obliko komunikacije, so sporočili iz skupine.

Carmina Slovenica se bo s projektom, ki prinaša svež vokalni repertoar, predstavila v sklopu radialne vokalne noči (Radiale Vokalnacht). Ta je tematsko osredotočena na petje kot uprizoritveni akt, ki vabi k odkrivanju notranjih in zunanjih prostorov, ki se skozi petje odprejo in pridejo do izraza.

V umetniški program je kuratorica večera Laura Berman vključila raznolike umetnike, ki jih druži izjemna umetniška kakovost in pripravljenost tvegati. Ob Carmini Slovenici so se občinstvu predstavili še ustvarjalec Mikhail Karikis iz Velike Britanije, uveljavljena indie pevka Shara Worden iz ZDA z Berlin Jazz Vocals, nemška avdio-vizualna umetnica Kira in drugi.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/carmina-slovenica-v-berlinu-s-projektom-toksicni-psalmi