V Gleju premiera Po spletu okoliščin

Avtor: Gledališče Glej

Po uspešni režiji predstave Četrtek, s katero je režiserka Nina Šorak požela pohvale kritiške javnosti ter neizmerne simpatije občinstva, ista režiserka v okviru rezidenčnega programa kot del skupine G-Fart na oder Gleja v nedeljo, 8. decembra, postavlja zadnjega v seriji kabarejev, in sicer gre za gledališki dogodek z naslovom Po spletu okoliščin.


Foto: Miran Bratuš

Režiserka je tokrat z umetniško ekipo, ki jo sestavljata igralca Ana Urbanc in Rok Kravanja, gledališki glasbeni virtuoz Laren Polč Zdravič, nekdanja profesionalna plesalka ter učiteljica plesa Ana Benkovič, kostumograf Andrej Vrhovnik in maskerka Anja Kert, med Glejeve stebre postavila na videz nezdružljivo: kabarejsko formo, ki govori o izzivih komuniciranja skozi sodobne virtualne kanale.

Premisa vsebine se tako vrti okrog dualnosti odnosa med nastopajočima, ki v maniri kabareta, tj. s plesom in petjem, preizprašujeta namen, kakovost, iskrenost in potencial odnosov, ki so zgrajeni znotraj sodobnih socialnih omrežij s pomočjo tehnologije. Kot so zapisali tudi sami ustvarjalci, predstava tako združuje dve diametralno nasprotujoči si obliki odnosov. Medtem ko nam sodobne komunikacijske prakse omogočajo odtujitev s pomočjo tehnologije ter nas prestavljajo v virtualni, tj. nam vsaj dozdevno nevidni svet, je kabaret tista oblika, ki nas nagovarja tukaj in zdaj, ki nam realnost slika z vsemi čari gledaliških kodov.

Po spletu okoliščin od vseh kabaretov, ki so jim obiskovalci bili priča v času rezidence G-Fart v Gledališču Glej, tako še najbolj spominja njegovo klasično obliko. Poleg obeh mladih igralcev Ane Urbanc (1984, prejemnica študentske Severjeve nagrade in igralke v diplomski predstavi Stoli, s katero sta se skupaj s Stanetom Tomazinom nedavno predstavila tudi na festivalu ArtOkraina v Sankt Petersburgu ter prejela nagrado za najboljšo predstavo) in Roka Kravanje (1983, absolvent dramske igre, ki je ustvarjal tudi v okviru Via Negative) je del neposrednega odrskega dogajanja tudi Laren Polič Zdravič, ki z glasbeno podlago občinstvo prestavi v kavarniško vzdušje znotraj Glejevih katakomb.

Kabaret bo tako predzadnje dejanje Glejeve rezidence G-Fart, ki mu sledita še zaključni dogodek 12. decembra ob 17h (predstavitev biltena ob koncu rezidence ter refleksija skupaj z rezidenti) ter premiera miniaturke Kaj dobim, če svetu dodam modrino? (režija Eva Kokalj, igrata Ajda Smrekar in Klemen Janežič) 14. decembra on 20h.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-gleju-premiera-po-spletu-okoliscin