Prihaja festival at.Šiška! s prepletom slovenskih in avstrijskih sodobnih scenskih praks

Avtor: CUK Kino Šiška

Ta petek, 6. decembra, se v CUK Kino Šiška in na nekaterih drugih lokacijah v Ljubljani pričenja festival at.Šiška!, avstrijsko-slovenski fokus sodobnih scenskih umetnosti, v okviru katerega se bosta predstavili tudi dve slovenski premieri.


DeSacre! / Foto: eSeL.at

Festival bomo odprli v petek, 6. decembra, s plesno predstavo Dervish in progress, plesalca in koreografa turško-sirskega porekla Ziye Azazija, ki že od srede 90. živi na Dunaju. Predstavi bo sledila dvodnevna vikend delavnica “Ples dervišev”, kjer se bodo lahko vsi zaiteresirani preizkusili v plesu dervišev z mojstrom sufijskih plesov.

9. decembra bomo lahko doživeli težko pričakovano premiero Vlada G. Repnika Luftballett II. Gre za samodejno predstavo, nadaljevanje baletne masovke s svetlobnim parkom Kina Šiška. Dan kasneje, 10. decembra, pa pride na vrsto kontraverzni performans DeSacre!, koreografinje Christine Gaigg & 2nd Nature, ki bo izveden v Križevniški cerkvi. Gre za koreografijo ruskih škandalov preteklosti in sedanjosti. Vaclav Nižinski in Pussy Riots v Posvetitvi pomladi! Po performansu sledi predavanje in pogovor v LP baru s pomenjivim naslovom Usrana gospa. Kateri misteriji in žrtvovanja so nujna, da bi se končala politična zima? Kje umetnost, religija in politika srečajo druga drugo? Predavanje in pogovor bodo vodili Christine Gaigg, Erich Klein, Rok Vevar

Naslednji dan se nam bosta predstavila Marta Navaridas in Alex Deutinger s plesno predstavo On The Other Hand. Teror normalnosti in normalnost terorja v koreo-animacijski predstavi! Predstava je bila premierno izvedena v Gradcu in na Dunaju pred 14 dnevi. Za konec festivala, 12. decembra, pa še slovenska premiera performansa Škrip Inc. Jelene Rusjan, Kristine Gorovske in Tine Perić. Delu čast in oblast … pa še kaj!

Ta angažirani festival sodobnih scenskih umetnosti je nastal na pobudo Tanzquartier Wien iz Dunaja, Kina Šiška in INTPE - International Net for Dance and Performance Austria, ki podpira gostovanja avstrijskih umetnikov po svetu. Na to pobudo smo se odzvali, pregledali aktualno umetniško ponudbo avstrijskega sodobnega plesa, povabili nam zanimive umetnike in njihova dela, ter ji prepletli s slovenskimi avtorji, ki bodo v tem času premierno izvedli svoja nova dela.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/prihaja-festival-at-siska-s-prepletom-slovenskih-in-avstrijskih-sodobnih-scenskih-praks