Premiera predstave za otroke Pika Nogavička

Avtor: SLG Celje

V SLG Celje bo v soboto, 30. novembra, ob 18. uri premierno uprizorjena predstava za otroke Pika Nogavička Astrid Lindgren v režiji Anđelke Nikolić. Celjskemu občinstvu se bo prvič predstavila mlada igralka Liza Marija Grašič. Igrajo Liza Marija Grašič, Vid Klemenc/Blaž Setnikar, Tanja Potočnik, Jagoda, Minca Lorenci, Tarek Rashid, Branko Završan in Renato Jenček.


Foto: Uroš Hočevar

Predstavo so ustvarili prevajalka in dramaturginja Tatjana Doma, režiserka Anđelka Nikolić, scenografinja Vesna Popović, kostumografinja Maja Mirković, avtor glasbe Boštjan Gombač, avtor glasbe songa Zbogom najdražja Pika Blaž Setnikar, koreografinja Bojana Mišić, lektor Jože Volk in avtorica poslikave Pikinih nogavic Nevena Kragić.

Igrajo Liza Marija Grašič, Vid Klemenc/Blaž Setnikar, Tanja Potočnik, Jagoda, Minca Lorenci, Tarek Rashid, Branko Završan in Renato Jenček.

Ena najpomembnejših in najbolj popularnih avtoric mladinske literature dvajsetega stoletja Astrid Lindgren (1907–2002) je napisala več kot šestintrideset knjig za mladino, poleg tega je tudi avtorica številnih slikanic, filmskih scenarijev, nekaj antologij in knjig za odrasle ter več gledaliških del. Za svoje pisanje je prejela številna visoka literarna priznanja: mednarodno nagrado za mladinsko književnost – Andersenovo medaljo, veliko zlato medaljo Švedske akademije za književnost, švedsko državno nagrado za književnost ter druga najvišja priznanja v različnih državah.

Pika Nogavička je ena najbolj priljubljenih mladinskih knjig na svetu (prevedena je v šestdeset jezikov). Pika živi po lastnih pravilih, ne uboga, ne uklanja se svetu odraslih, ne sprejema njihovi pravil. Sveta odraslih ne jemlje kot samoumevnega, ampak vedno zahteva pojasnila. Zato je za odrasle moteča, saj jih sili k razmišljanju in preoblikovanju njihovega vrednostnega sistema. Je svobodna, odraža vse otroške želje, poštena in pravična ter to zahteva tudi od odraslih. S svojo neposrednostjo, trmo, neugnanostjo in pozitivnostjo prisili odrasle, da se začnejo do otrok obnašati drugače, da jih ne jemljejo več kot otroke, temveč kot sebi enake sogovornike.

Zgodba o Piki Nogavički je zgodba o edinstvenosti, svobodi in pogumu, ki se skrivata v vsakem posamezniku, je zgodba o tem, kako barvito je življenje, če nikoli ne pozabimo, kako je biti otrok. Pika Nogavička je poosebljenje vseh otroških želja in fantazij in bo s svojimi vragolijami navdušila otroško publiko, odrasle pa opozorila, naj ne pozabijo, da so tudi sami nekoč bili otroci.

Liza Marija Grašič je rojena 7. 9. 1989 v Ljubljani, kjer je obiskovala osnovno šolo in gimnazijo. Leta 2009 je začela s študijem dramske igre na AGRFT v letniku red. prof. Jožice Avbelj in doc. Jerneja Lorencija. Letos je diplomirala z vlogo Solange v igri Jeana Geneta Služkinji režiserja Andreja Jusa. Pika Nogavička v SLG Celje je njena prva profesionalna predstava.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/premiera-predstave-za-otroke-pika-nogavicka