Avtorski solo performansi za uvod v Drugajanje

Avtor: STA

Za uvod v 12. festival sodobne uprizoritvene umetnosti Drugajanje bodo danes v amfiteatru II. Gimnazije Maribor poskrbeli avtorski solo performansi Vita Weisa, Zale Ane Štiglic in Roka Kravanje. Po besedah producentke festivala Katarine Slukan so tudi letos pripravili izbor, ki z zelo raznolikimi pristopi secira intimne in kolektivne resnice.


Vito Weis / Foto: Marcandrea

V solo miniaturkah Vie Negative trije avtorji - Vito Weis, Zala Ana Štiglic in Rok Kravanja - skozi svoje osebne zgodbe razvijajo lasten performativni jezik. V okviru festivala bosta do četrtka na sporedu še glasbeno angažirana gledališka predstava Gremo vsi! v režiji Mareta Bulca in intimna biografsko- dokumentaristična predstava Mrzim istinu! Oliverja Frljiča.

Islandski kolektiv Kviss Bumm Bang bo predstavil delo Gala - Celebration of Minorities, ki je nastalo v okviru evropskega projekta Global City - Local City, ki se ukvarja z vprašanjem skupin in manjšin. Del festivala bodo tudi delavnice in pogovor z Miho Blažičem - N'Tokom.

Po besedah ravnatelja II. gimnazije Ivana Lorenčiča festival Drugajanje nadaljuje pomembno poslanstvo seznanjanja mladih s predstavami, ki jih sicer redkeje spremljajo. Odpira jim novo področje umetnosti, ki zahteva drugačen pristop kulturnega doživljanja in dopušča veliko možnosti lastne interpretacije. Kot je še dodal, je prav zato v današnjem času instant kulture in vsiljevanja kulturnih vzorcev, naravnanih v konzumiranje cenenosti, vloga njihovega festivala toliko večja.

Festival prireja ljubljanski zavod Bunker in ga tudi letos povezuje s festivalom sodobnih umetniških praks Performa, ki bo v organizaciji Mladinskega kulturnega centra Maribor potekal od četrtka do sobote. Kot je povedala koordinatorka Performe Petra Kolmančič, so letos v ospredje osrednjega dela programa postavili fetišizem v sodobni družbi.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/avtorski-solo-performansi-za-uvod-v-drugajanje