V Mariboru prihodnji teden znova festivala Performa in Drugajanje

Avtor: STA

Mladinski kulturni center Maribor bo prihodnji teden od 28. do 30 novembra ponovno gostil festival sodobnih umetniških praks Performa. Kot je povedala koordinatorja festivala Petra Kolmančič, so letos v ospredje osrednjega dela programa postavili fetišizem v sodobni družbi. Hkrati bo na II. gimnaziji tudi letos potekal festival Drugajanje.


Rok Kravanja / foto: Marcandrea

"V preteklih letih smo se skupaj z ustvarjalci in občinstvom spraševali, kdo je performer in kdo je gledalec ter skušali artikulirati meje med javnim in zasebnim. Letos smo se odločili v fokus postaviti fetiše v sodobni družbi - čaščenje in slepo oboževanje predmetnih, znakovnih, informacijskih in finančnih dobrin, ki so v zahodni družbi že zmagale nad subjektom," je na včerajšnji novinarski konferenci dejala Kolmančičeva.

Na letošnjem festivalu bodo umetniki v obliki performansov, umetniških intervencij, razstav, videa in instalacij podali lastno refleksijo te problematike. Na televizijski okrogli mizi bodo osrednjo temo letošnje Performe pod drobnogled vzeli skupaj s povabljenimi strokovnjaki.

Ob osrednjem delu programa organizatorji tokrat napovedujejo izvedbo dveh že ustaljenih vsebin festivala, 5. mini festivala video:performa, katerega selektorica je Jasmina Založnik, in serijo "performans" predavanj. Na povabilo Mihe Horvata (son:DA) in Katarine Stegnar se bodo predstavili umetniki z različnih področij umetniškega ustvarjanja, ki bodo s pomočjo umetniškega žanra, v katerem ustvarjajo, reinterpretirali dela drug drugega.

Letošnja Performa se bo neuradno začela že ta petek z odprtjem ulične plakatne akcije in intervencije v mlade mariborske umetnice Nataše Berk z naslovom Plan B, ki bo v središču mesta. Video:performa bo nato vse tri dni festivala naslednji teden potekala v galeriji Media Nox, večina drugih dogodkov pa se bo zvrstila v Salonu uporabnih umetnosti.

Istočasno bo v Mariboru potekal še en v mestu ob Dravi že uveljavljen festival Drugajanje. Gre za skupen projekt ljubljanskega zavoda Bunker in mariborske II. gimnazije, ki bo letos že 12. leto poskuša mariborskim dijakom približati sodobno gledališče in ples.

Producentka festivala Katarina Slukan je povedala, da so tudi letos pripravili izbor, ki z zelo raznolikimi pristopi secira naše intimne in kolektivne resnice. V solo miniaturkah Vie Negative trije avtorji - Vito Weis, Zala Ana Štiglic in Rok Kravanja - skozi svoje osebne zgodbe razvijajo lasten performativni jezik. Predstavili se bodo še Mare Bulc in Oliver Frljič ter islandski kolektiv Kviss Bumm Bang, del festivala pa bodo tudi delavnice in pogovor z Miho Blažičem - N'Tokom.

Ravnatelj mariborske II. gimnazije Ivo Lorenčič je ob tem dodal, da festival nadaljuje pomembno poslanstvo seznanjanja mladih s predstavami, ki jih sicer redkeje spremljajo. Odpira jim novo področje umetnosti, ki zahteva drugačen pristop kulturnega doživljanja in dopušča veliko možnost lastne interpretacije. Kot je še dodal, je prav zato v današnjem času instant kulture in vsiljevanja kulturnih vzorcev, naravnanih v konzumiranje cenenosti, vloga njihovega festivala toliko večja.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-mariboru-prihodnji-teden-znova-festivala-performa-in-drugajanje