Na 26. Čufarjevih dneh slavili števerjanska in jeseniška gledališka skupina

Avtor: STA

Nagradi za najboljšo predstavo letošnjih, 26. Čufarjevih dni sta pripadli dramski skupini F.B. Sedej iz italijanskega Števerjana za Umor v hiši Roung in domači igralski skupini Gledališča Toneta Čufarja Jesenice za predstavo To imamo v družini. Igralski nagradi sta na sredini zaključni prireditvi prejela Sara Miklus in Klemen Košir.



V konkurenci šestih tekmovalnih predstav letošnjega tradicionalnega festivala ljubiteljskih gledališč je strokovno žirijo, ki so jo sestavljali dramski igralec Gašper Jarni, dramska igralka Manca Ogorevc in moderator ter novinar Janez Dolinar, najbolj prepričala zamejska igralska skupina F.B. Sedej s komedijo Umor v vili Roung v režiji Franka Žerjala, ki je letos slavila že na Linhartovem srečanju v Postojni.

Za nagrado sta bila na Čufarjevih dneh nominirana še Satirični kabaret ogledala Uščip teatra iz Slovenske Bistrice in drama Nora Nora v izvedbi KUD Zarja Trnovlje-Celje, so po podelitvi Čufarjevih plaket sporočili iz Gledališča Toneta Čufarja Jesenice, kjer vsako leto gostijo festival amaterskih gledališč.

Svojo najljubšo predstavo festivala je izbralo tudi občinstvo, ki je najvišjo oceno namenilo komediji domačega gledališča To imamo v družini v režiji Marjana Bevka. Tik za njo sta se uvrstila Satirični kabaret ogledala v režiji Draga Čoža, Dejana Kalana in Marjana Krajnca ter komedija Krčmarica v izvedbi KUD Rudija Jedretiča Ribno in režiji Sergeja Verča.

Strokovna žirija je izbrala še dobitnika Čufarjeve plakete med igralci. Nagrado za najboljšo žensko vlogo je prejela Sara Miklus za vlogo Didaskalije v Umoru v hiši Roung, nominirani pa sta bili tudi Lidija Grilc v To imamo v družini in Mojca Koretič za vlogo v Krčmarici.

Dobitnik plakete med igralci je postal Klemen Košir kot David Mortimore v To imamo v družini, nominirana pa sta bila še Matej Pintar za vlogo v predstavi Umor v hiši Roung in Dejan Kalan za več vlog v Satiričnem kabaretu ogledala.

Po oceni selektorja Čufarjevih dni Branka Kraljeviča, ki je v tekmovalni program letošnjega festivala izbral šest izmed 35 prijavljenih predstav, kakovost predstav ljubiteljskih gledališč iz leta v leto raste. "Vse več je ljubiteljskih predstav, ki so igralsko in režijsko drzne, približujejo se že predstavam in vizijam poklicnih gledališčnikov," je ocenil Kraljevič.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-26-cufarjevih-dneh-slavili-steverjanska-in-jeseniska-gledaliska-skupina