Literarni večer z Nejcem Gazvodo

Avtor: Mini teater

To sredo, 20. novembra, ob 20. uri v Mini teatru na Križevniški 1 vabljeni na literarni večer v organizaciji DŠPK (Društva študentov primerjalne književnosti) in Mini teatra Ljubljana.


Foto: Nikola Predović

Nejca Gazvodo, za katerim je nedavna premiera Divjadi v Mini teatru, bomo povprašali o njegovih literarnih, filmskih in gledaliških začetkih, o navdihih in vplivih ter vzornikih. Skupaj bomo odpirali vprašanja, spoznavali njegov svet in želje ter odkrivali načrte za prihodnost. Pogovarjali se bomo o njegovih zbirkah kratkih zgodb, prvencu Vevericam nič ne uide in Fasunga ter romanih Camera obscura, Sanjajo tisti, ki preveč spijo in V petek so sporočili, da bo v nedeljo konec sveta, o filmih Izlet in Dvojina, ki se vzpenja na lestvici gledanosti, ter o nastajanju in ustvarjanju Divjadi v Mini teatru, njegovem gledališkem prvencu v koprodukciji Mini teatra Ljubljana in MG Ptuj z ljubljansko premiero v Mini teatru 31. oktobra in ptujsko v MG Ptuj 3. novembra. Več kot zanimiva pa bodo zagotovo tudi vprašanja publike, ki bodo večer in prijetno druženje ponesla v neznano.

Literarni večer bodo vodile Helena Čehovin Gerželj, Brina Klampfer in Veronika Šoster. Vstopnine ni - prostovoljni prispevki.

O Nejcu Gazvodi

S filmom Izlet in genialnimi pripovedkami in romani se je Gazvoda pojavil kot bleščeč komet v slovenski umetnosti. V Mini teatru so ga zato povabili, da se prvič preizkusi kot tudi pisec drame in gledališki režiser in tako je posebej za Mini teater je napisal dramo Divjad.

Nejc Gazvoda se je rodil leta 1985 v Novem mestu. Kot gimnazijec je napisal zbirko kratkih zgodb Vevericam nič ne uide, ki je bila leta 2004 nominirana za najboljši literarni prvenec. Zanjo je prejel nagrado zlata ptica Liberalne akademije 2005 in nagrado za najboljšo zbirko kratke proze, Dnevnikovo fabulo 2006. Naslednje leto je izdal roman Camera obscura (2006), ki je bil nominiran za nagrado kresnik za najboljši roman, za njim pa še zbirko kratkih zgodb z naslovom Fasunga (2008). Leta 2008 je izšel njegov drugi roman z naslovom Sanjajo tisti, ki preveč spijo, leta 2009 pa še roman V petek so sporočili, da bo v nedeljo konec sveta.

Je diplomant filmske režije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani. Njegovo dramsko besedilo Gugalnica je na oder postavil režiser Janez Lapajne (pri njegovem filmu Osebna prtljaga je bil Gazvoda soscenarist).  Za scenarij za kratek film z naslovom Čisto lahko je prejel Grossmanovo nagrado. Leta 2011 je doživel premiero njegov celovečerni prvenec Izlet, ki je, poleg mnogih posebnih priznanj za film in igralce na mednarodnih festivalih, osvojil tudi pet nagrad vesna na Festivalu slovenskega filma in veliko nagrado žirije na filmskem festivalu Nashville. Leta 2013 je bil premierno uprizorjen tudi njegov drugi celovečerni film Dvojina, na 16. Festivalu slovenskega filma nagrajen z vesno za glavno žensko vlogo, kot soscenarist pa Gazvoda podpisuje tudi scenarij filma Razredni sovražnik Roka Bička.

Skozi igralsko silo generacije osemdesetih, z besedilom, ki je izrazito intimno, a hkrati plove po najbolj občečloveškem, in s tragičnostjo, ki si jo vsaka generacija nadene na unikaten način, pa se je Nejc Gazvoda s prvim avtorskim projektom za gledališče, Divjad v Mini teatru, lotil medija skozi svojo poetiko. Gazvoda je k projektu povabil vrhunske igralce svoje generacije, ki so v preteklih letih že opozorili nase tako v gledališču kot na filmu.

Divjad je zgodba o treh fantih, najboljših prijateljih, in treh dekletih, ki jih bremeni  dogodek iz preteklosti. Generacija osemdesetih, ki bi počasi morala prevzeti družbeno pobudo, je izgubljena bolj kot kdajkoli prej in vsak  nov korak v življenje odstira nove omejitve. Hkrati pa je zgodba izrazito intimna, igralska, s karakterji, ki so, kot bi jih od nekdaj poznali iz z njimi dihali, ljubili, živeli. Končni obrat postavi situacijo, ki je na videz že rešena, v popolnoma novo perspektivo. Predstave in dramska besedila večkrat obravnavajo preteklo travmo kot nekaj, kar izbruhne na dan in začne loviti ljudi, ki so na videz že zdavnaj zaživeli normalno življenje. Divjad pa je zgodba o tem, ko se ta travma zgodi.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/literarni-vecer-z-nejcem-gazvodo