Svoj 80. rojstni dan danes praznuje igralec Danilo Benedičič

Avtor: STA

Pred 80. leti se je na današnji dan rodil igralec Danilo Benedičič, ki je v SNG Drami Ljubljana oblikoval vrsto nosilnih vlog. Prejel je vse vidnejše igralske nagrade, od Severjeve, Borštnikove za igro, nagrade Prešernovega sklada pa vse do Borštnikovega prstana, ki ga je prejel leta 1989.


Foto: Arhiv SNG Drama Ljubljana

Benedičič, ki se je rodil v pristavi pri Tržiču, je na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) v Ljubljani študiral v letniku Vide Juvan od 1953 do 1957. Diplomiral je leta 1970.

Uveljavil se je že z mladostnimi vlogami v eksperimentalnem gledališču Oder 57 kot Paž v Smoletovi Antigoni in Dan v Zajčevih Otrocih reke. Takoj po študiju se je zaposlil v ljubljanski Drami in bil njen član od 1957 do 1996, ko se je upokojil. Tudi pozneje se je še pojavljal na odrskih deskah.

V svoji dolgi in bogati igralski karieri je odigral okoli 200 vlog, občinstvo se ga spominja po junaških, karakternih in komičnih likih, pogosto v Shakespearovih delih (Hamlet, Troilus) in delih slovenskih dramatikov (Linhartov Matiček, Kristijan v Kozakovi Aferi). Igral je tudi na radiu, televiziji in pri filmu.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/svoj-80-rojstni-dan-danes-praznuje-igralec-danilo-benedicic