Premiera komičnega baleta Navihanka

Avtor: SNG Maribor

Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bosta v petek, 8. novembra 2013, premierno uprizorila komični balet na glasbo Ferdinanda Hérolda in Petra Ludwiga Hertela v aranžmaju Jean-Michela Damaseja Navihanka (La fille mal gardée) v koreografiji Vladimirja Derevianka in pod taktirko Mladena Tarbuka. Na premieri bodo v glavnih vlogah nastopili Tetiana Svitlična (Lisa), Anton Bogov (Colin), Sytze Jan Luske (Marceline) in Matjaž Marin (Nicaise).


Foto: Tiberiu Marta

Balet Navihanka, z izvirnim francoskim imenom La fille mal gardée (Slabo čuvano dekle), je eden redkih primerov baletnih sižejev, ki je kljub svoji dolgoživosti zmeraj dobrodošla in sveža stalnica velikih baletnih podijev.

Baletni libreto ponuja za zgodnjeromantično obdobje značilno sentimentalno pripoved o dveh mladih zaljubljencih s podeželja, Lisi in Colinu, ki ju razdvajajo socialne razlike in tradicija vnaprej dogovorjenih porok. Na oder prinaša pristno iskriv in komični duh dramske ekspresije, ki je zajet v (rahlo)čutnost giba, spontanem čustvovanju in sprejemanju vsega naravnega in predvsem človeškega. Po anekdoti je vsebino baleta navdihnila litografija La réprimande Pierre-Antoina Baudouina iz leta 1789, ki se je najprej udejanjila v glasbeno-baletnem pastišu v koreografiji baletnega mojstra Jeana Berchera Daubervala na glasbo petinpetdesetih priljubljenih francoskih napevov. Balet Navihanka je bil prvič uprizorjen 1. julija 1789 v Velikem teatru (Grande théâtre) v Bordeauxu.

V Veliki dvorani SNG Maribor bomo videli Navihanko v koreografiji Vladimirja Derevianka, nekdanjega prvaka Baleta moskovskega gledališča Bolšoj in dolgoletnega umetniškega direktorja in koreografa Baleta dresdenske SemperOper. Dirigira mednarodno priznani hrvaški dirigent Mladen Tarbuk. Scenografinja in kostumografinja je Roberta Guidi di Bagno, oblikovalca luči Sašo Bekafigo in Tomaž Premzl, asistentka koreografa Paola Belli, scena in kostumi so delo HNK Zagreb.

Navihanka bo po petkovi premieri na sporedu še 10., 12., 13., 15. in 16. novembra 2013 ter 5., 6. in 7. februarja 2014. Ob premierni zasedbi bodo nastopili še Catarina de Meneses (Lisa – 10., 13. in 16. november 2013), Yuya Omaki (Colin – 10., 13. in 16. november 2013), Vadim Kurgajev (Marceline – 10., 13. in 16. november 2013) ter drugi solisti, baletni zbor in simfonični orkester Opere in Baleta Slovenskega narodnega gledališča Maribor.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/premiera-komicnega-baleta-navihanka