Gospa ministrica petdesetič

Avtor: SNG Nova Gorica

Zgodba ene najpopularnejših srbskih komedij je tudi na Slovenskem zelo domača: vlada pade in preprosta, skrbna, a precej naivna malomeščanka, žena malega politika, postane gospa ministrica. Ob nenadni sreči se ji zavrti v glavi, izgubi ravnotežje in njen prestop iz vsakdanjega življenjskega toka se zasuka v kratko tragikomično epizodo.


Foto Atelje Pavšič Zavadlav

V ponedeljek, 1. februarja 2010 ob 20.00 bo na gostovanju v Narodnem domu Maribor odigrana 50. ponovitev igre Gospa ministrica avtorja Branislava Nušića. Predstava je nastala v koprodukciji  Gledališča Koper in Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica.

Foto Atelje Pavšič Zavadlav

Čeprav je veliki komediograf zgodbo postavil v čas »ob srečanju« 19. in 20. stoletja, ji naše nove politične izkušnje vdihujejo presenetljivo svežino, aktualno satiričnost in trpko občutje ob zrcaljenju stvarnosti – povzpetniške oholosti, nesramnosti, korupcije, prevar, komolčarstva, protekcionizma …

Foto Atelje Pavšič Zavadlav

Dušan Jovanović je na Dnevih komedije 2009 v Celju dobil nagrado Žlahtnega režiserja za režijo, igralka  Saša Pavček pa je za glavno vlogo Ane Živane dobila nagrado Žlahtne komedijantke festivala Dnevi komedije.

Pri predstavi so sodelovali še dramaturginja Diana Koloini, lektor Srečko Fišer, scenograf in asistent režiserja Jaka Ivanc, kostumografka Jelena Proković, avtor glasbe Drago Ivanuša in oblikovalec luči Samo Oblokar. Ob Saši Pavček pa nastopajo še igralci koprskega in novogoriškega gledališča Mojca Fatur, Ajda Toman, Radoš Bolčina, Miha Nemec, Gorazd Žilavec, Ana Facchini, Nevenka Vrančič, Jože Hrovat, Teja Glažar, Gorazd Jakomini, Ivo Barišič, Maja Poljanec / Medea Novak in Milan Vodopivec ter gostje: nosilka Borštnikovega prstana Minu Kjuder, Stane Leban, Nejc Cijan, Matjaž Vidmar in Maja Medvešček.

Premiera v Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica je bila 18. decembra 2008, od takrat so sledila številna gostovanja po Sloveniji. Predstavo si je tako ogledalo že več kot 15.000 gledalcev.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/gospa-ministrica-petdeseti%C4%8D