V Stari elektrarni navdihnjeno z von Trierjevim Antikristom

Avtor: STA

V Stari mestni elektrarni - Elektro Ljubljana bodo drevi ob 21. uri na oder premierno postavili predstavo Arsena Prošića Antikrist, ki jo je navdihnil istoimenski film kultnega režiserja Larsa von Trierja. Kot je povedal Prošić, je na podlagi filma naredil avtorsko zgodbo.


foto: Sunčan Stone

"Za osnovo smo vzeli začetno sceno, padec otroka. Na njej smo zgradili predstavo in vpeljali lik antikrista, ki ga v filmu ni. V bistvu smo povedali njegovo zgodbo," je pojasnil Prošić.

Predstava je po njegovih besedah zastavljena kot neklasična monodrama, ker se v njej prepletata film in igra. Dodaja, da je platno zastavljeno kot živo, igralec na odru z njim komunicira. "Predstava je vizualno zelo močna, imamo kar nekaj efektov, s katerimi naredimo vzdušje in zapolnimo prostor," je pojasnil.

V predstavi na odru nastopa Aleksandar Rajaković, s Pio Zemljič in Markom Madnićem pa so naredili posnetke: "Na platnu sicer nista kot slika, ampak bolj v smislu glasu z glasbo in tekstom. Ne čisto klasično."

Kot so zapisali v Stari elektrarni, Prošić z Antikristom nadaljuje začrtano pot združevanja starih in novih umetnosti v obliko, za katero verjame, da bo temelj modernega gledališča naslednjih desetih let.

Tokrat se v iskanju resnice srečuje s pomenom spiritualne avanture v današnjem času in gledalca popelje v svojevrsten in magičen svet mistike, lepote in zabave. Ali kot pravi Antikrist: "Pridi! Popeljal te bom v svet, v katerega si ne upaš vstopiti sam."

Kostumografijo za predstavo v produkciji hybridTheatre je oblikoval Eric Matyash, scenografijo Atelje Japelj, glasbo pa Pier. V Stari elektrarni bo predstava na sporedu še v sredo.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-stari-elektrarni-navdihnjeno-z-von-trierjevim-antikristom