Martin Krpan v režiji Janeza Burgerja

Avtor: SNG Maribor

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v četrtek, 7. novembra 2013, v Stari dvorani premierno uprizorila Levstikovega Martina Krpana. Režiser in avtor scenarija je Janez Burger, v vlogi pripovedovalca bo nastopil Vladimir Vlaškalić. Uprizoritev je nastala v koprodukciji s SNG Drama Ljubljana, kjer bo premiera 9. novembra 2013. V Ljubljani bo kot pripovedovalec nastopil Janez Škof.


Foto: Strup produkcija

»Levstikova pripovedka o Martinu Krpanu z Vrha je nedvomno material, ki je globoko ukoreninjen v kulturni zavesti vsakega Slovenca,« pravi režiser Janez Burger in dodaja: »Postavlja se vprašanje, kako ga približati otrokom, ki rastejo v poplavi avdiovizualnih senzacij – od televizije, preko kina do internetnih in video igric in raznih aplikacij na pametnih telefonih –, obenem pa ne izgubiti tistega, kar je najbolj pomembno – magije pripovedovanja zgodbe o temeljnem slovenskem super junaku.«

V koprodukcijski uprizoritvi mariborske in ljubljanske Drame osnovni in izhodiščni lik pripovedovalca, ki bo ubesedil Levstikovo pripovedko, dopolnjujejo videoanimacije. S pomočjo le-teh in ob popolni podpori drugih avdiovizualnih polnil pripovedovalčeva zgodba v odrskem prostoru ustvarja kompakten svet sodobne avdiovizualne pripovedi, kjer je svoboda domišljije brezmejna.

Animacija je delo Strup produkcije, vodja animacije in scenograf je Nejc Saje, animatorji Zarja Menart, Timon Leder, Matej Lavrenčič, Jernej Žmitek. Ilustracije so delo Natana Jurančiča, avtor glasbe in oblikovalec zvoka je Sašo Kalan, Sonolab, kostumograf Alan Hranitelj, lektor Janez Bostič.

Glasove so prispevali Jernej Šugman, Vlado Novak, Davor Herga, Irena Varga, Bojan Maroševič, Ksenija Mišič, Nejc Ropret, Viktor Meglič, Matevž Biber, Ivica Knez in Mirjana Šajinović.

Večkrat nagrajeni režiser, scenarist in producent Janez Burger je leta diplomiral iz filmske in tv-režije na Filmski akademiji (FAMU) v Pragi na Češkem. V njegovem opusu so celovečerni igrani filmi Circus fantasticus, Ruševine, V leru, dokumentarna filma Sladka hišica in Matura 2000, televizijska humoristična nanizanka Novakovi, kratka igrana tv-drama Sonja in film Na sončni strani Alp. Je soustanovitelj producentske hiše Staragara, v kateri je produciral film Jana Cvitkoviča Odgrobadogroba, in eksperimentalnega gledališkega studia Burgerteater, za katerega je režiral predstavi Piki in Roni in Gospa Margareta. V koprodukciji z Opero in Baletom SNG Maribor, EPK Maribor 2012 in s SNG Opera in balet Ljubljana je leta 2012 postavil Kogojevo opero Črne maske.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/martin-krpan-v-reziji-janeza-burgerja