V Gleju danes premiera predstave Četrtek

Avtor: Gledališče Glej

Na oder Gledališča Glej prihaja nova premiera hišnih rezidentov G-Fart, in sicer se skupina mladih režiserjev, igralcev, dramaturgov, scenografov in ostalih tokrat sooča s tekstom Rolanda Barthesa Fragmenti ljubezenskega diskurza. Slednji med dramaturgi in režiserji velja za izjemen izziv, saj njegova razsežnost in pomenskost ponujata neskončne možnosti interpretacije.


foto: Sunčan Stone

S tem v mislih je potekal tudi ustvarjalni proces, znotraj katerega so se vloge zamenjale. Vlogo režiserke je prevzela Nina Šorak, dramaturginja, vloga dramaturginje je tokrat pripadla Zali Sajko, sicer režiserki. Pri igralcih vprašanja ni bilo, tako Nika Rozman kot Stane Tomazin še vedno ostajata igralca.

Če je nedavno adaptirani tekst Pascala Ramberta Zapiranje ljubezni na oder umestil zgodbo o končevanju ljubezni in odnosa, na Barthesovih Fragmentih temelječa predstava »Četrtek« govori o tesnobi, ki se pojavi znotraj procesa vzpostavljanja, trajanja in razkrajanja ljubezni med X in Y. Kot v gledališkem listu zapiše režiserka: »Fragmenti ljubezenskega diskurza s filozofskim in analitičnim pristopom podajajo faze naivne ljubezenske poti. Tesnoba, strah, veselje, stiska, zamera, srčne rane, fantaziranje in še kaj je tisto, kar nas doleti kot zaljubljene subjekte.« Pri delu so se ustvarjalci ogibali dveh velikih pasti opisovanja ljubezni,tj. skrajnega cinizma ter patetike, ki ljubezen v času hiperprodukcije največkrat opisujeta. Igralski dvojec bo nadgradil tudi video ene vidnejših slovenskih ustvarjalk mlade generacije Pile Rusjan. Za kostumografijo je poskrbela Tina Pavlović, ki je s skupino G-Fart sodelovala že pri predstavi Prometej.

Nina Šorak (1985) je dramaturginja, ki se pri svojem delu spogleduje tudi z režijskim ustvarjanjem. Po izobrazbi filozofinja je l. 2011 režirala kratki dokumentarni film »Za eno noč« ter gledališko miniaturko Zamorka. V l. 2012 je režirala gledališko predstavo po Sartrovem tekstu Zaprta vrata, asistirala pri režiji Ivici Buljanu, v l. 2013 pa je kot članica kolektiva G-Fart postala Glejeve rezidentka. V l. 2013 je bila tudi dramaturginja pri predstavi Praznovanje Prešernovega gledališča Kranj.

Zala Sajko (1987) je režiserka mlajše generacije, ki se je podpisala pod predstave Potohodec (del programa 43. Tedna slovenske drame), Kabare Kurac: Demoni ter predstavo Ubij me nežno, pri kateri je kot dramaturginja sodelovala tudi Nina Šorak.

Del ekipe je tudi Nika Rozman (1985), sicer članica igralskega ansambla Mestnega gledališča ljubljanskega. V Gleju je v l. 2013 že nastopila, in sicer kot del igralske zasedbe predstave oziroma »erotsko-arkadske pustolovščine« Ernesto gre v mesto. Prav tako je Nika Rozman nastopala tudi v kratkih filmih ter celovečercu Kruha in iger.

Najmlajši del ekipe je igralec Stane Tomazin (1989), podiplomski študent Akademije za glasbo, radio, film in televizijo. Slednji se je znotraj rezidentstva predstavil v Prometej: apologija za razklano osebnost in zbor lačnih ljudi. Kmalu bo pričel tudi z delom za predstavo Megle v režiji Jureta Novaka, ki bo v Slovenskem mladinskem gledališču na sporedu spomladi 2014.

Gledališka predstava v okviru Glejevega programa Rezident tako po dogodkih Kabare kurac: Demoni, Superheroji, Ropotarnica, predstavi Prometej: Apologija za razklano osebnost in zbor lačnih ljudi ter miniaturki Sanjalnik nadaljuje ustvarjanje umetniškega kolektiva G-Fart. Slednji se je poleg Glejeve dvorane predstavil tudi na letošnjem U3, in sicer je svoje delo tam predstavil Simon Belak s Sanjalnikom ter Nina Šorak z delovno verzijo predstave Četrtek.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-gleju-danes-premiera-predstave-cetrtek