KUD France Prešeren z zaprtimi vrati in nejasno prihodnostjo

Avtor: STA

KUD France Prešeren, med večino Ljubljančanov znan predvsem po nekoč tam burni improligi in avgustovskem Trnfestu, je s kurilno sezono zaprl vrata. Dolgovi so "kudovce" prisilili v prodajo stavbe na Karunovi 14. Kot je dejal predsednik društva KUD France Prešeren Vito Rožej, še ni znano, kdo bo kupec in ali bo ohranil kulturni program.


foto: Arhiv STA

Dolgovi KUD France Prešeren po grobi Rožejevi oceni znašajo 400.000 evrov. Geodetska uprava je stavbo s pripadajočim zemljiščem ocenila na približno 890.000 evrov.

Dolg se je začel nabirati že v začetku 90. let, ko od tedanjega ljubljanskega župana Jožeta Strgarja pol leta niso prejeli nobenih javnih sredstev za delovanje, je spomnil Rožej.

KUD France Prešeren je lastnik objekta na Korunovi, kar je za kulturna društva redkost, so bili pa zato primorani sami kriti stroške za vzdrževanje zgradbe, kar je letno znašalo okoli 120.000 evrov. Preko javnih razpisov so se tako lahko potegovali zgolj za sredstva za program.

Lastništvo nepremičnine jim je omogočalo, da so se pri dobaviteljih lahko zadolžili, a ker so od države in občine letos prejeli bistveno manj denarja, jim upnikov ni uspelo poplačati. Od MOL so prejeli 20.000 evrov, kar je 130.000 manj kot minula leta, od države pa 53.000 evrov.

Na vprašanje, koliko so, v luči samokritike, tudi sami krivi za potop KUD France Prešeren, je Rožej odgovoril: "Že pred leti bi se lahko odločili za bolj komercialen program oz. za manj programa ali za ceno (dela) avtonomije z mestom ustanovili skupen zavod, katerega morebitno izgubo bi, ali pa ne, krila oba ustanovitelja."

Zaenkrat še ni znano, ali si bo društvo našlo novo lokacijo za delovanje, vse je odvisno od višine kupnine. Po Rožejevem mnenju bi lahko še vedno imeli založniško dejavnost, za literarne dogodke bi lahko najemali druge prostore. Poslovili se bodo od razstavnega, glasbenega in gledališkega programa. Vitalnejši projekti, kot je improliga, so že našli nove lokacije in pravne osebe. Improliga, ki jo je marsikdo kar enačil s "Kudom", je našla domicil v Španskih borcih.

In kaj bo s Trnfestom? "Trnfest bi morda lahko, odvisno od volje novega lastnika nepremičnine, še naprej na isti lokaciji, lahko pa bi se odvijal drugje," je še povedal Rožej.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/kud-france-preseren-z-zaprtimi-vrati-in-nejasno-prihodnostjo