Nejc Gazvoda z gledališkim prvencem v Ljubljani in na Ptuju

Avtor: STA

V ljubljanskem Mini teatru so v četrtek v koprodukciji z Mestnim gledališčem Ptuj na oder premierno postavili prvi gledališki projekt Nejca Gazvode, predstavo Divjad. Po besedah avtorja in režiserja predstava govori o njegovi generaciji, z njo pa nadaljuje pot, ki jo je začel v literaturi in nadaljeval na filmu.


foto: Primož Lukežič

Generacijske teme so podlaga konkretnemu dogodku, smrti mladega človeka, ki je vsakega izmed junakov prizadela na svoj način, dodaja Gazvoda. "Je realistična drama, ki temelji na igralski moči šestih sijajnih mladih igralcev, ki po mojem mnenju v teatru vse premalokrat dobijo priložnost za konkretne, dramske like s kompleksnimi značaji in problemi," je pojasnil pred premiero.

Po njegovem mnenju predstava, ki je nastal v okviru mednarodnega evropskega projekta Experimental Theatre Academy, ni eksperiment v mediju, ampak "izrazito karakterna in situacijska drama, ki mlade, ujete v turbulentni čas Slovenije 21. stoletja, sooči s tem, da na novo napišejo svojo resnico."

Divjad je zgodba o treh najboljših prijateljih in treh dekletih, ki jih bremeni skupen dogodek v preteklosti. Generacija osemdesetih, ki bi počasi morala prevzemati družbeno pobudo, je izgubljena bolj kot kadarkoli prej in vsak nov korak v življenje odstira nove omejitve.

Končni obrat po besedah Gazvode postavi situacijo, ki je na videz že rešena, v popolnoma novo perspektivo. Predstave in dramski teksti večkrat obravnavajo preteklo travmo kot nekaj, kar izbruhne na dan in začne loviti ljudi, ki so na videz že zdavnaj zaživeli svoja normalna življenja. Divjad pa je postavljena v trenutek, ko se travma zgodi.

V predstavi, ki je drugo premiero na Ptuju doživela v nedeljo, nastopajo Jurij Drevenšek, Aljaž Jovanović, Maruša Majer, Matej Puc, Ajda Smrekar in Tina Vrbnjak. Za kostume je poskrbela Branka Pavlič, za glasbeno podlago pa Matevž Kolenc.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/nejc-gazvoda-z-gledaliskim-prvencem-v-ljubljani-in-na-ptuju