Francoska kritika navdušena nad predstavo Slovenskega mladinskega gledališča

Avtor: SMG

Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! je po premieri 23. oktobra, ki je pred več kot šeststoglavo množico v prečudovitem historičnem biseru Théâtre des Célestins v samem središču Lyona slovesno odprla II. bienalni festival Sens interdits (Prepovedana smer), navdušil in zintrigiral francosko občinstvo in gledališko javnost še na dveh izjemno lepo obiskanih ponovitvah v veliki dvorani.


foto: Žiga Koritnik

Pariški prestižni tednik za kulturo in politiko Inrockuptibles, ki je predstavo uvrstil med najzanimivejše gledališke dogodke tedna v celotni Franciji, se očitno ni zmotil. Nad premiero je bila navdušena kritičarka pariškega dnevnika Le Figaro Armelle Héliot, ki je v članku Geopolitika, ta veliki spektakel navdušeno zapisala: »Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! useka krepko, in to namerno. Devet mladih protagonistov tega bravurozno kritičnega komada, med katerimi sta tudi dve igralki, je članov slovenskega gledališča. Režiser Oliver Frljić pa je zvezda hrvaškega gledališča. Gre za komad, v katerem se strelja brez zadrege ... Veliko umirajo, vendar se tudi hitro poberejo, še posebej zato, da občinstvu namenijo nekaj lekcij iz geopolitike in poskušajo škandalizirati z nekaj drznimi trditvami. Ti igralki in igralci, ki iščejo smisel, medtem ko se njihovi sosedje v Bosni in Hercegovini spopadajo z nezdravim štetjem prebivalstva, verjamejo v moč gledališča, ki združuje, razsvetljuje in deluje. V naši scrkljani družbi, v kateri so odri zasičeni s 'kulturnimi proizvodi' brez okusa, je to zelo dobra novica. Ta vera v politično gledališče, ki hkrati ne pozabi ugajati, je tisto, kar daje koherenco programu festivala […].«

Novinarka in kritik tretje mreže francoske nacionalne televizije France 3 Sandra Meallier in Olivier Denoyelle sta slovenski predstavi, otvoritveni predstavi festivala, posvetila poseben prispevek s posnetki drznega monologa in dialoga Primoža Bezjaka z občinstvom v dvorani ter pogovora z Oliverjem Frljićem. Naslovila sta ga: Udarna predstava ter poudarila, da gre za pretresljivo uprizoritev, ki je osvojila lyonsko publiko.

Njun kolega Jean-François Lixon pa je v prispevku Tragedija na odru za isto televizijo izpostavil: »Dejstvo, da igralci igrajo vloge samih sebe, daje predstavi nesporno moč, hkrati pa ustvarja tudi nekaj nelagodja, ko se gledalec začne spraševati, ali ima pred sabo igralca ali pričo grozot. Sledimo neustavljivemu nizu nasilnih slik, ki se ne ustavijo pred ničimer ali nikomer.«

Izjemna moč uprizoritve, hkrati pa tudi njena nenavadna in inovativna struktura je navdušila tudi specialista za politično gledališče, predavatelja na Univerzi v Lyonu in avtorja odmevne knjige Politika gledalca, vprašanja političnega gledališča danes Olivierja Neveuxa, ki je 24. oktobra v nizu posebnih pogovorov o gledališču in politiki danes gostil Oliverja Frljića. Beseda je tekla o moči in nemoči političnega gledališča v neoliberalni družbi spektakla, hkrati pa tudi o novi paradigmi, ki jo po mnenju Neveuxa ter številnih drugih francoskih praktikov in teoretikov gledališča vzpostavlja slovenska predstava.

Slovensko mladinsko gledališče je s tremi ponovitvami predstave v Lyonu tako zaključilo izjemno uspešno letošnjo francosko turnejo, na kateri je odigralo kar dvanajst ponovitev predstave Preklet naj bo izdajalec svoje domovine!

Povezava:
Posnetek prispevka za 3. mrežo francoske nacionalne televizije


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/francoska-kritika-navdusena-nad-predstavo-slovenskega-mladinskega-gledalisca