Premierna projekcija kratkega plesnega filma Rdeča fontana

Avtor: JSKD

Vabljeni danes, 27. oktobra 2013, ob 19. uri v prostore JSKD v dvorano Skladovnica na Beethovnovi ulici 5 v Ljubljani na premiero plesnega filma z naslovom Rdeča fontana v režiji Enye Belak. Film je nastal na podlagi celotnega raziskovanja in izobraževanja v okviru projekta Kultimat, ki prepleta vsebine s plesnega in vizualnega področja. Sledil bo pogovor z ustvarjalci filma.


foto: Sašo Štih

Navdih za koncept filma Rdeča fontana izhaja iz izbrane lokacije, ki je sprožala asociacije na industrijski tekoči trak, mega korporacije, mesno-predelovalno industrijo in kapitalizem. Način gibanja je sledil temi in postal mehanističen, skoraj robotski. Plesni film je izpovedno in emancipatorno naravnan, saj je namen celotnega projekta ravno povezovanje in vključevanje mladih na področju performativnih umetnosti.

Sašo Štih je direktor fotografije in je skrbel za kamero, glasba je delo Veronike Valdés, montaža Enye Belak, plešejo pa Maša Hawlina, Veronika Valdés, Tamara Polanc, Tini Rozman, Lene Lekše, Julija Magajna in Enya Belak.

O Kultimatu
Vse se je začelo z zasnovo projekta, ki je potekal pod vodstvom Enye Belak in ob podpori Andreje Kopač, Matica Bobnarja in Branka Potočana. Vsako drugo soboto so se zbrali v dvorani, kjer so jih izkušeni mentorji preko improvizacijskih metod popeljali skozi raziskovanje telesa in uma do raziskovanja drugačnih tehnik gibanja in smeri ustvarjanja. Pod mentorskim vodstvom Andreje Kopač, Leje Juršić, Kaje Teržan, Branka Potočan, Katarine Stegnar, Gisele Fantacuzzi in Katjuše Kovačič so se prepletali sodobni ples z videom, fotografijo, igro, poezijo, literaturo in drugim umetniškimi praksami ter tako spoznali različne postopke v procesu nastajanja umetniške produkcije. Vzpostavila se je skupina mladih, ki je raziskovala in oblikovala gibalne strukture, ki so preko postopkov in procesov, kot so jih predstavili mentorji, vodile v film kot zaključno predstavitev.

Projekt Kultimat poteka v organizaciji Društva Grad Teater iz Novega mesta in ob podpori Zavoda Vitkar, Študentske Organizacije Univerze v Ljubljani, Mestne občine Novo mesto in Javnega sklada za kulturne dejavnosti Republike Slovenije.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/premierna-projekcija-kratkega-plesnega-filma-rdeca-fontana