Evergreen krokodil za Dragana Živadinova

Avtor: STA

V sklopu 48. Festivala Borštnikovo srečanje je v soboto potekala konferenca Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije na temo Koncepti, terminologija, ideje. Zvečer po performansu Also Sprach Cage v režiji Vlada Repnika Gotvana pa je sledila podelitev nagrade evergreen krokodil za življenjsko delo Draganu Živadinovu.


Dragan Živadinov in Simon Kardum/ Foto: Boštjan Lah

Na sobotni okrogli mizi se je pregledalo konceptualne zagate in terminološka razhajanja, s katerimi se danes spopadata sodobni slovenski uprizoritveni teorija in praksa. "Tudi uprizoritvene dejavnosti do že dodobra vstopile v drugo desetletje 21. stoletja, vendar, kot je videti, brez ustrezne teoretske podlage in zavedanja sprememb, do katerih prihaja na današnjem tako praktičnem kot tudi teoretičnem nivoju. Spremembe uprizoritvenih praks, tudi tematskih področij, vzbujajo dvome v ustreznost izrazov, ki so jih še včeraj določali v svetu in pri nas: so torej ti še vedno aktualni?" se sprašujejo v Društvu gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije.

Po okrogli mizi je bil na sporedu performans Also Sprach Cage v režiji Vlada Repnika Gotvana. Projekt v produkciji GVR babaLAN, Festivala Ex Ponto in Centra urbane kulture Kino Šiška je doživel premiero septembra lani v Ljubljani.

V sklopu dogodka so podelili nagrado evergreen krokodil za življenjsko delo Draganu Živadinovu. Kot pojasnjuje Repnik Gotvan, se ta nagrada podeljuje nepredvidljivo. "Bodisi intimno ali javno. Takrat, ko to neizprosno zahtevajo okoliščine. Tistemu človeku, ki celostno presega vsa človeku znana merila, po katerih se sicer podeljujejo prestižne nagrade," je povedal.

Nagrada nima vnaprej določenih podelitvenih kriterijev, nima ustaljenega protokola podelitve in za njeno pridobitev ne obstaja možnost formalne kandidature.

Zakaj so se odločili za režiserja Živadinova? "Vsi ga poznate, čeprav kljub njegovim zrelim letom ni doslej prejel nobene pomembne nagrade. Ker se zanje tudi nikoli ni potegoval, se vsi skupaj lahko vprašamo le: Kdo se boji Dragana Živadinova?" pravi Repnik Gotvan.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/evergreen-krokodil-za-dragana-zivadinova