V ponedeljek začetek Nizozemskega fokusa

Avtor: FBS

Z uvedbo sklopa Fokus se je Festival Borštnikovo srečanje še dodatno internacionaliziral in v svoj program umestil predstavitev produkcij iz drugih evropskih držav. Letos v Fokus postavlja Nizozemsko, prireditve Nizozemskega fokusa pa se začnejo v ponedeljek, 21. oktobra na Prvem odru Prve gimnazije.


Človeški glas / Foto: Jan Versweyveld

V fokusu, ki bo potekal med 21. in 23. oktobrom 2013, se bodo letos posvetili nizozemski dramatiki in gledališču. Da bi nizozemsko dramatiko nekoliko približali slovenskemu občinstvu, so na FSB prevedli štiri sodobne nizozemske drame dramatikov treh različnih generacij in jih izdali v knjižici Sodobna nizozemska drama, katere predstavitev bo 21. oktobra na Prvem odru Prve gimnazije Maribor. »Upamo, da bo publikacija spodbudila tudi slovenska gledališča, da se bodo začela bolj zanimati za sodobno nizozemsko dramatiko. Nizozemska je namreč dolgo veljala za kulturni in strukturni zgled mnogim drugim evropskim državam. Predstavitev trenutnega stanja nizozemske gledališke scene, ki je v zadnjem letu zaprla vrsto večjih gledaliških ansamblov in še daljšo vrsto neodvisnih produkcijskih hiš, ter po skoraj sto letih ukinila etablirani Gledališki inštitut, bo nemara skromen doprinos k temu, da se še lahko pravočasno izognemo pastem in čerem kapitalsko in tržno usmerjenega in vseprisotnega duha časa,« pravi Alja Predan, umetniška direktorica FBS.

Na festivalu bo mogoče videti dve ženski monodrami: Človeški glas v produkciji izvoznega mainstream gledališča Toneelgroep Amsterdam z igralsko zvezdo Halino Reijn in v režiji slavnega Iva van Hoveja, ter vzhajajočo, nadarjeno performerko Naomi Velissariou, ki je skupaj z Rikom van den Bosom napisala scenarij za svoj mononastop Mr Jones v produkciji izvrstnega neodvisnega amsterdamskega gledališča Frascati. Halina Reijn je nedavno prejela tudi prestižno nizozemsko nagrado Theo d'Or 2013 za najbolj impresivno gledališko ustvarjalko.

Med 21. in 23. oktobrom bodo na Prvi gimnaziji v Maribor potekale tudi bralne uprizoritve sodobnih nizozemskih dram, ki so zbrane in prevedene v novi slovenski knjigi Sodobna nizozemska drama (Rob de Graaf: Freetown, Magne van den Berg: Dolgoročne posledice kratke izjave, Rik van den Bos: Leto šlagerja in Peer Wittenbols: Četrti Rajh). Bralnim uprizoritvah sledi pogovor z avtorjem/avtorico, v sredo pa še zaključno predavanje o nizozemskem gledališkem sistemu Nieka vom Brucha.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-ponedeljek-zacetek-nizozemskega-fokusa