Gledališče Glej ponovno na tujih odrih

Avtor: Gledališče Glej

Predstava Jure Novak: Zato sem srečen, ki je nastala v koprodukciji Gledališča Glej in Zavoda Poza, je s štirimi ponovitvami pretekli vikend odprla festival monodrame v Budimpešti, ki ga je kot del festivala Café Budapest letos prvič pripravilo gledališče Barka.


Foto: Ivian Kan Mujezinović

Predstava Jure Novak: Zato sem srečen je projekt slovenskega režiserja Jureta Novaka, performerke Katarine Stegnar in dramaturginje Urške Brodar, ki je bila premierno uprizorjena decembra 2011. Delo, v katerem kot igralec/performer nastopa Jure Novak, je od premierne uprizoritve v očeh kritiške javnosti in gledalcev poželo izjemne odzive. Skoraj individualni pristop do gledalcev, katerih število je zaradi formata predstave omejeno zgolj na dvanajst, občinstvo neposredno sooči s temo, tj. obravnavanje fenomena vsesplošnega hrepenenja po sreči z vidika tega, kaj sreča pravzprav sploh je. Performer skozi obred obedovanja (predstava namreč poteka v dnevnem prostoru/jedilnici, kjer občinstvo uživa v sveže pripravljeni večerji in kozarcu vina) preizprašuje pomen sreče, njeno družbeno vlogo, v katero se pravzaprav ne dvomi ter v njej pripisan status o inherentnem dobrem.

Kakovost predstave so prepoznali tudi mednarodni festivalski selektorji, zaradi česar je bila predstava od premiere l. 2011 reden gost slovenskih in tujih festivalov (Makedonija, Srbija, Madžarska). Zaradi izvajanja predstave tako v slovenskem kot srbskem oziroma angleškem jeziku se Jure Novak tako zlahka dotakne gledalcev na povsem drugem nivoju. Predstava bo svoje naslednje gostovanje doživela 15. in 16. novembra, ko bo v sklopu programa Gledališča Glej z nazivom Glej, čez mejo gostovala v Teatru Slava na Švedskem.

Gledališče Glej tako nadaljuje z uspešnimi in rednimi gostovanji; tako bo že 18. oktobra v avstrijskem Šmihelu gostovala večkrat nagrajena otroška predstava Gozd raja (nastala v koprodukciji s priznamim otroškim gledališčem Diječje pozorište Dubrava iz Zagreba), na Hrvaškam pa bo v HNK gostovala predstava Kurba, ki je nedavno doživela svojo petdeseto ponovitev, in je nastala v sodelovanju s producentom predstave in slovenskim režiserjem Markom Bulcem.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/gledalisce-glej-ponovno-na-tujih-odrih