Praizvedba Granatnega jabolka Tomaža Sveteta

Avtor: SNG Maribor

Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo danes premierno uprizorila pravljično opero Tomaža Sveteta Granatno jabolko pod taktirko Simona Robinsona in v režiji Yulie Roschina. Nastopili bodo Jaki Jurgec (Kralj), Dušan Topolovec (Princ), Valentina Čuden (Princesa), Alfonz Kodrič (Drevo), Klavdija Stanišić (Čarovnica), Nataša Matjašec Rošker (Glas čarovnice), plesalki Mirjana Šrot in Ines Uroševič ter simfonični orkester Opere in Baleta Slovenskega narodnega gledališča Maribor.


Foto: Tiberiu Marta

Tomaž Svete se je v slovenski glasbeni prostor zapisal predvsem kot plodovit avtor glasbenogledaliških del, med katerimi so pozornost vzbudile stvaritve, kot so televizijska opera Kralj Malhus, radiofonska opera Ugrabitev z Laudaškega jezera, komorna opera Kriton, ekspresionistična operna grozljivka Pesnik in upornik (nastala leta 2003 in je posvečena slovenskemu pesniku Francetu Balantiču) ter Pierrot in Pierrette (uprizorjena leta 2006).

Z operno noviteto Granatno jabolko, ki je nastala kot skladateljev odziv na javni razpis Opere SNG Maribor, se je Svetetova ekspresionistična glasbena govorica umestila v dimenzije imaginarnih pravljičnih prostorov, v katerem pred nami zaživijo arhetipski liki iz naše podzavesti (Kralj, Princ, Princesa, Drevo in Čarovnica).

Pravljična opera Granatno jabolko s svojo domišljeno pripovedno konstelacijo nagovarja tako rekoč vse generacije glasbenega občinstva, med katerimi predstavlja njen najvitalnejši del prav mlajša publika, ki se s kompleksnostjo opernega medija šele spoznava.

Režijski koncept mlade uveljavljene gledališke ustvarjalke Yulie Roschina sledi sodobnim trendom glasbenega gledališča, ki skuša tudi najmlajšim generacijam osmisliti občutljiv in večkrat izmuzljiv odnos med tonom, besedo in dramsko akcijo, prav tako pa izhaja iz Jungove teorije arhetipov, s katero lahko pojasnimo še tako intimne motive človeške duše in kompleksno dinamiko medosebnih odnosov.

Posebnost praizvedbe Svetetove opere Granatno jabolko je sodobno zasnovani način komunikacije med izvajalci in občinstvom, ki že zaradi odrske bližine in interakcije ponuja pristnejše doživetje psiholoških transformacij zavesti ter zavedanje temeljnih bivanjskih problemov – slednje pa lahko razrešimo le s potovanjem v najgloblje kotičke svoje duše.

Dramaturgija je delo Staše Bračič, koreografija Valentine Turcu, scenografija in kostumografija Vasilije Fišer, asistentka kostumografinje je Mateja Čibej, oblikovalca zvoka sta Gregor Mendaš in Gorazd Vever, oblikovalec luči Tomaž Bezjak, strokovni sodelavec Benjamin Virc, korepetitorja Olga Pečeny in Robert Mraček.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/praizvedba-granatnega-jabolka-tomaza-sveteta