Zavod Maska bo 20. obletnico delovanja obeležil s serijo dogodkov

Avtor: STA

Zavod Maska bo 20. obletnico delovanja obeležil s serijo dogodkov, poimenovano Trije redi časa: 1993-2013-2023: Za nove umetniške produkcije. Z njo želijo razpreti nove poglede na prihodnost umetniškega in kulturnega udejstvovanja ter obenem kritično osvetliti nove načine umetniške produkcije, ki so vzniknili v začetku 90. let minulega stoletja.


Sokol! /Foto: Miha Fras

Kot je na včerajšnji novinarski konferenci dejal direktor Zavoda Maska Janez Janša, so pri pripravi dogodkov izhajali iz dejstva, da so zakonske spremembe v začetku 90. let minulega stoletja omogočile legalizacijo novih oblik umetniške produkcije, ki so sprožile silovit razvoj zasebne pobude v kulturi. Tedaj so začele delovati številne nevladne organizacije, v okviru katerih so nastajale ter se razvijale nove produkcijske oblike in načini, ki so v slovenski in tudi mednarodni prostor prinašale nove vsebine in pristope k umetnosti.

K sodelovanju so zato povabili številne partnerje - Zavod En-knap, Zavod Delak, Slovensko kinoteko, Kino Šiška, Menzo pri koritu / Metelkova mesto, Moderno galerijo in Muzej sodobne umetnosti Metelkova (MSUM), Javni sklad za kulturne dejavnosti RS (JSKD), Slovensko društvo za estetiko in Gimnazijo Poljane, ki so pomembno zaznamovali tisti čas in še danes sooblikujejo kulturno-umetniški milje.

Obeleževanje obletnice Maske bo v torek, 15. oktobra, uvedla okrogla miza v Centru kulture Španski borci pod naslovom Kako naprej?, ki bo pospremila izid revije Maska št. 157-158: Slovenska postalternativa 1993-2013. Sledili ji bosta I. in II. premiera predstave Iztoka Kovača in Janeza Janše Sokol!, po katerih bo na vrsti pogovor z avtorjema. Predstava po Kovačevih besedah tematizira staranje plesnega telesa.

Posebna številka revije Maska je po besedah urednice Amelie Kraigher rasla vzporedno z idejo za Tri redove časa. Osredotoča se predvsem na produkcijske pogoje pred dvema desetletjema in danes. "Tedaj je bila v zraku misel, da je vse mogoče, iz vseh tedanjih produkcij je vel optimizem, danes pa imamo vsi občutek, da smo se znašli v nekem zatečenem stanju. Razpisi režirajo naše programe, dogaja se festivalizacija celotne produkcije, projektno ustvarjanje se je izčrpalo" je poudarila Kraigherjeva.

Na okrogli mizi, na kateri bodo sodelovali Lidija Radojević, Simon Kardum in Rok Vevar, bodo po njenih besedah skušali najti odgovore na to, kako misliti prihodnost.

V sredo bo dogajanje uvedla delavnica Z zvokom o plesu v Centru kulture Španski borci, ki jo bosta vodila Tomaž Grom in Špela Trošt in na kateri bodo sodelovali dijaki Gimnazije Poljane. V Slovenski kinoteki bo zvečer potekal komentirani informans Dragana Živadinova Molitveni stroj Noordung, ki mu bosta sledila pogovor ter predstavitev knjige Svet Kozmonavtov, balerin in svečenic.

V četrtek bo v MSUM potekal simpozij Umetnost in življenje: Produkcije časovnosti in umetnosti, na katerem bodo sodelovali Bojana Kunst, Miško Šuvaković, Darko Štrajn, Aldo Milohnić, Lev Kreft, KITCH (Lana Zdravković, Nenad Jelesijević) in Ksenija Berk. Zvečer bodo prav tako v MSUM odprli razstavo z naslovom 1:1.

V petek bo v Centru urbane kulture Kino Šiška med 17. in 24. uro potekal maraton pogovorov na temo Umetnost, ki nenehno govori. Na njem bo po besedah Kraigherjeve sodelovalo 13 ustvarjalcev predstav in kritiki, ki so takrat ustvarjali nov jezik kritike in teorije. Dogajanje se bo v soboto sklenilo v Menzi pri koritu, AKC Metelkova mesto. Najprej bo na vrsti legendarni gledališki impro Tajna Loža Živih, sledil mu bo koncert Bratka Bibiča & The Madleys.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/zavod-maska-bo-20-obletnico-delovanja-obelezil-s-serijo-dogodkov