Hodim za tabo in gledam te skupaj s 129 prostovoljkami odpira živi spomenik na Kongresnem trgu

Avtor: Mesto žensk

Festival Mesto žensk bo na zadnji dan svojega dvanajstdnevnega dogajanja predstavil premierno izvedbo projekta Hodim za tabo in gledam te, pod katerega se podpisujejo slovenske ustvarjalke Barbara Kapelj Osredkar, Leja Jurišić, Teja Reba, Saška Rakef, Ana Čigon, pri projektu pa bo sodelovala tudi Mia Habib.


foto: Sabina Potočki

Hodim za tabo in gledam te je ženski zemljevid mesta, v katerem lastnice spomina oblikujejo manjkajoče in spregledane zgodbe žensk, ki so se prebijale skozi to mesto, ga ustvarjale, nanj prisegale, ga dihale ter tiste, ki so vanj dnevno migrirale. Če je v slovenski prestolnici kar 360 spomenikov lokalnega pomena, koliko je zaznamb, na katerih so omenjene ženske?

Projekt se bo odvijal v dveh različnih formatih, in sicer:

a)    Vodstvo po Ljubljani
Nedelja, 13. 10. 2013 / ob 11h / Pogačarjev trg – Stari trg
Ponedeljek, 14. 10. 2013 / ob 18h / Pogačarjev trg – Stari trg
Torek, 15. 10. 2013 / ob 18h / Pogačarjev trg – Stari trg

Vodstvo po prostorih, kjer so bivale in ustvarjale pomembne ženske prejšnega stoletja. Vodstvo traja tri ure in se zaključi v Slaščičarni na Starem trgu, kjer bomo ob srkanju kavic poimenovanih po teh ženskah, spregovorili o zamislih, kako naj bi se ta projekt v prihodnosti razvijal.

b)    Odprtje živega spomenika
Nedelja, 13. 10. 2013 / ob 17h / Kongresni trg

Skupaj s skupino 129 prostovoljk bodo umetnice postavile živi spomenik v spomin prezrtim ženskam prejšnjega stoletja. Število žensk je skrbno izbrano, saj gre za 129 oseb iz knjige Pozabljena polovica. Vsaka prostovoljka bo imela napis z imenom ženske, ki jo predstavlja, ob 17h pa bo sledila slovesna otvoritev spomenika z nagovorom, glasbo in odkritjem spomenika.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/hodim-za-tabo-in-gledam-te-skupaj-s-129-prostovoljkami-odpira-zivi-spomenik-na-kongresnem-trgu