Izbrisani odhajajo v Srbijo

Avtor: PGK

Igralci Prešernovega gledališča Kranj odhajajo jutri na štiridnevno turnejo po Srbijo. V Beogradu, Kragujevcu in Vršcu se bodo predstavili z avtorskim projektom o izbrisanih 25.671, ki je bil na nedavnem 22. mednarodnem gledališkem festivalu Divadelna Nitra na Slovaškem deležen odličnega odziva strokovne javnosti in občinstva.


foto: Mare Mutić, Prešernovo gledališče Kranj

Da je problematika izbrisanih aktualna ne le v slovenskem, pač pa tudi v širšem evropskem prostoru, med drugim potrjujejo povabila na gostovanja. Po dozdajšnjih se odpira pot še na Poljsko in v Nemčijo ter konec oktobra na letošnji 48. festival Borštnikovo srečanje, na katerem bo predstava 25.671 režiserja Oliverja Frljića sodelovala v tekmovalnem in showcase programu.

V naslednjih dneh pa bo igralski ansambel Prešernovega gledališča (Darja Reichman, Vesna Jevnikar, Vesna Slapar, Miha Rodman, Aljoša Ternovšek, Borut Veselko in Matjaž Višnar) nastopil na festivalu Joakimfest v Knjaževsko-srbskem teatru v Kragujevcu, v Centru za kulturno dekontaminacijo v Beogradu in v Narodnem pozorištu Sterija v Vršcu ter opozoril na problematiko izbrisanih, ki v Sloveniji tudi po 21 letih še ni rešena, saj še ni sprejeta sistemska rešitev za težave izbrisanih, ki vključuje tudi zakonsko podlago za izplačilo odškodnin. Igralci Prešernovega gledališča Kranj so na predstavah do sedaj zbrali za odškodnine izbrisanim 3083,69 evra, denar pa sproti pošiljajo Vladi Republike Slovenije.

Na spomladanskem gostovanju v Zenici in v Zagrebu je problematika izbrisanih šokirala občinstvo, buren odziv pa pričakujejo tudi tokrat, kajti med izbrisanimi so tudi ljudje, ki so v Slovenijo prišli iz Srbije. „Brez dvoma bo gostovanje na fstivalu Joakimfest  v Kragujevcu, ki ga je ambiciozno zasnoval selektor Goran Cvetković zanimivo, saj gre za pomenljiv festivalski koncept »Kako živeti z drugimi ali Nova humanost“, v katerega se avtorski projekt o izbrisanih 25.671 več kot idealno »prilega«. V čast nam je tudi povabilo legendarnih Tanje Petovar in Borke Pavičević na gostovanje v Center za kulturno dekontaminacijo v Beograd, še posebej ker je tema izbrisanih eno izmed področij, s katerim se gospa Tanja Petovar angažirano ukvarja že od leta 1991. Prav tako pa Beograjska publika željno pričakuje našo uprizoritev, saj dobro pozna režiserja Oliverja Frljića, še posebej po njegovih uprizoritvah Očeta na službeni poti in kontroverzni prestavi o Zoranu Đinđiću. Veseli smo seveda tudi povabila direktorja Milivoja Mladjenovića v Pozorište Sterija v Vršac, saj pomeni to začetek tesnejšega sodelovanja s tem gledališčem,“ sta o gostovanju v Srbiji povedali direktorica Prešernovega gledališča Kranj Mirjam Drnovšček ter dramaturginja in vodja umetniškega oddelka Marinka Poštrak in dodali »vsa ta povabila na gostovanja so potrditev našega dobrega dela in priložnost za večjo mednarodno prepoznavnost«.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/izbrisani-odhajajo-v-srbijo