Alica povezala mariborsko in ljubljansko lutkovno gledališče

Avtor: STA

Prvič v zgodovini sta se povezala Lutkovno gledališče Maribor in Lutkovno gledališče Ljubljana in v koprodukciji na oder postavili skupno predstavo. Rezultat združenih moči je "gibalno lutkarska premetenka" Alica v Čudežni deželi v režiji Matjaža Pograjca, ki bo v četrtek premierno izvedena v Mariboru, teden dni kasneje pa še v Ljubljani.


Foto: Boštjan Lah

Alica v Čudežni deželi, nastala po literarni predlogi britanskega pisatelja Lewisa Carrolla (1832 - 1898), je predstava igrivih nesmislov. Kot je na včerajšnji novinarski konferenci v Mariboru povedala dramaturginja Blažka Müler Pograjc, gre za zgodbo o "razmišljujoči deklici". "Želim si, da bi se pri otrocih ob gledanju te predstave nekaj zganilo in da bi ugotovili, da je ta Čudežna dežela v vsakem izmed nas, če znamo ne le razmišljati, ampak tudi čutiti," je dejala.

Pri besedilu so se ustvarjalci predstave držali prevoda Gitice Jakopin in pri tem po besedah direktorice Lutkovnega gledališča Maribor Mojce Redjko ohranili "fantastičen slog" Carrollovega besedila, ki ga odlikujejo igrivost jezika in besedne igre.

Režijo je prevzel Matjaž Pograjc, ki se tudi pri tej predstavi ni mogel izogniti poudarku na gibu. "Sem bolj gibalec kot lutkar, zato je tudi predstava gibalno-lutkovna zapletenka, premetenka. In vesel sem, da v Sloveniji še obstajajo igralci, ki znajo gibati in voditi lutke," je dejal.

Alico bo na odru uprizorila Aja Kobe, iz mariborskega lutkovnega ansambla se ji bo pridružil še Anže Zevnik. Iz Lutkovnega gledališča Ljubljana bodo nastopali Iztok Lužar, Maja Kunšič, Nina Skrbinšek in Jure Lajovic v družbi Katje Povše.

Poleg številčne ekipe predstavo odlikuje zahtevna lutkovna tehnologija, ki bi si jo vsaka hiša posamezno po besedah obeh direktorjev težko privoščila. Odločili so se namreč za v zadnjem času redko uporabljene marionetne lutke, tudi na 3,5 metra dolgih vrveh, z močno poudarjeno obrazno mimiko. "To je še ena od presežnih vrednosti, ki jih je prineslo to sodelovanje," je povedal direktor Lutkovnega gledališča Ljubljana Uroš Korenčan. "Želeli smo narediti nekaj na področju, ki je skoraj izumirajoče."

Koprodukcije so sicer v zadnjem času zelo priljubljene, saj tako več hiš vlaga v nek projekt, prav tako si s tem med drugim širijo občinstvo ter izmenjujejo znanja in izkušnje. "Še posebej v času krize velja, da je sodelovanje in solidarnost tisto, kar nas lahko potegne naprej," je dejal Korenčan.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/alica-povezala-mariborsko-in-ljubljansko-lutkovno-gledalisce