Uh, ljubezen

Avtor: Slovensko stalno gledališče Trst

Začnimo znova (s tremi)


Foto Agnese Divo

Slovensko stalno gledališče v Trstu bo odprlo sezono 2010 v znamenju gledališča Antona Pavloviča Čehova in ustvarjalnosti mednarodno priznanega umetnika Paola Magellija. Toskanski režiser je izbral za otvoritveno predstavo obetaven podnaslov Začnimo znova (s tremi), ki se nanaša na trodelno strukturo produkcije, trilogije, ki združuje pod skupnim naslovom Uh, ljubezen enodejanke O škodljivosti tobaka, Medved in Snubač. Vezna nit treh tekstov je humor, komičnost, ki izhaja iz govorice vodvila in se prelije v tragikomično razsežnost grenkega in absurdnega, navidezno pa lahkomiselnega vsakdana.

Foto Agnese Divo

Enodejanke veljajo za bisere komike v dramskem opusu Antona Pavloviča Čehova, ki jih je režiser, z dramaturginjo Željko Udovičić, prepletel z odlomki iz drugih del Čehova v samosvojo interpretacijo osnovnih tem – odnosa med moškim in žensko ter dela.  Podoba Čehova, ki jo te tri situacije izpostavljajo, se oddaljuje od klasičnega koncepta s poudarjanjem norosti skrajnih čustev, tako v oblikah kot v izrazih: govor o razvadi, ki se istoveti z bivanjsko frustracijo, obsesija dolgá, ki je predvsem čustvene narave, nemogoče vzpostavljanje odnosov izven gospodarskih interesov.

Režiser je dal izvirno gledališko obliko razmišljanju o skritih resnicah in psiholoških detajlih uprizorjenih situacij v vizijah, ki jih vsebinsko in estetsko podpirajo izvrstne scenske geometrije Lorenza Bancija, s podporo svetlobnih efektov Rafaela Cavarre. Glasbeno kuliso je podpisal mednarodno priznani gost, skladatelj Arturo Annecchino, kostume pa večkrat nagrajeni ustvarjalec Leo Kulaš.

Foto Agnese Divo

V tej produkciji bo Luka Cimprič debitiral kot nov igralec stalnega ansambla SSG, ki ga na odru zastopa Lara Komar.  Vrnili se bodo pred tržaško publiko gostje Danijel Malalan, Rafael Vončina in Miriam Monica. Med novimi obrazi pa bo Giuseppe Nicodemo, ki v tej predstavi sodeluje tudi kot asistent režiserja.  

Ob igralcih bodo nastopili z manjšimi vlogami tudi člani tehničnega osebja Aram Vodopivec, Marko Škabar, Peter Korošic, Neda Petrovič in Silva Gregorčič. Sodelovali so tudi asistent za scenografijo Ettore Melani, Giovanni Morana in Federico Biancarani za realizacijo scen, korepetitor Igor Zobin, lektor Jože Faganel in Nicoletta Oscuro za tango.  

Premiera predstave bo v četrtek, 21. januarja. Ponovitve se bodo zvrstile po sledečem redu: v soboto, 23. januarja ob 20.30-red B, v sredo, 27. januarja ob 19.30-red K , v četrtek, 28. januarja ob 20.30- red F, v petek, 29. januarja ob 20.30-red T, v nedeljo, 31. januarja ob 16.00-red C. Vse predstave bodo opremljene z italijanskimi nadnapisi.

Info: blagajna Slovenskega stalnega gledališča.
Ponedeljek/ Petek (10.00/17.00) in eno uro in pol pred začetkom predstave.
Brezplačna telefonska številka: 800214302
info@teaterssg.it www.teaterssg.it


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/uh-ljubezen