Mala Shakespearova družina

Avtor: Tina Kosi

Slovensko ljudsko gledališče Celje, Jess Borgeson, Adam Long, Daniel Singer ZBRANA DELA WILLIAMA SHAKESPEARA, režija Nikola Zavišić, premiera 4. oktober 2013.


foto: Jaka Babnik

Mala Shakespearova družina je ameriška igralska skupina, ki uprizarja komedije po znanih temah, ki delujejo kot improvizacija. Njihove predstave vključujejo tako fizični kot verbalni humor. Do sedaj so uprizorili več različnih predstav – prva je bila Zbrana dela Williama Shakespeara (okrajšano) leta 1987. Predstava je dosegla velik uspeh, saj so jo v Londonu v Criterion Theatru na West Endu igrali devet let zapored.

Mala Shakespearova družina je nastala leta 1981, ko je Daniel Singer napisal 25-minutno verzijo Shakespearovega Hamleta. Sam je igral vloge Polonija, Horacija in Laerta, Jess Borgeson1 je igral Hamleta, Michael Fleming Bernarda, Klavdija in Duha Hamletovega očeta, Barbara Reinertson pa Ofelijo in Gertrudo. Ko si je zlomila gleženj, so jo zamenjali z Adamom Longom.

Leta 1983 se je Borgeson vrnil na fakulteto, da bi zaključil študij angleške literature, medtem sta Singer in Long igrala 25-minutno verzijo Romea in Julije po ulicah, plažah … Po zaključku prizora sta pobirala prispevke. Borgeson se je leta 1985 vrnil v skupino. Leta 1987 so bili povabljeni na znamenit Edinburški Fringe Festival. Predstava tam naj bi trajala kakšno uro. Ugotovili so, da potrebujejo še za 20 minut materiala. Tako je prišlo do odločitve, da stisnejo še preostalih 35 Shakespearovih iger v ta čas. Tri tedne so igrali na Škotskem, ves čas so imeli razprodano dvorano, nato so predstavo raztegnili na 97 minut in jo igrali dalje po gledališčih in festivalih po vsem svetu.

Singer je leta 1989 zapustil skupino, zamenjal ga je Martin Reed, Borgeson je odšel leta 1992, nadomestil ga je Austin Tichenor. Leta 1993 so Long, Martin in Tichenor napisali The Complete History of America (abridged) in The Bible: The Complete Word of God (abridged) leta 1995. Temu je skoraj vsako leto sledila nova uspešnica – The Complete Millennium Musical (abridged) leta 1998, All the Great Books (abridged) leta 2002, Completely Hollywood (abridged) leta 2005, The Complete World of Sports (abridged) leta 2010, The Ultimate Christmas Show (abridged) leta 2011 in The Complete History of Comedy (abridged) leta 2013. Skupina, ki ima sedaj več članov, je neprestano na turnejah, največ nastopajo v ZDA, pa tudi v Veliki Britaniji, Belgiji, Kanadi, Avstraliji, na Nizozemskem, Novi Zelandiji, Japonskem ...

Ob tem se naredili še radijsko serijo The Reduced Shakespeare Radio Show za BBC, svoje nastope pa so posneli tudi na DVD. Nominirani so bili za številne prestižne nagrade.

Vsi trije avtorji Zbranih del Williama Shakespeara (okrajšano) se danes ukvarjajo z novimi izzivi. Daniel Singer piše za gledališče, Jess Borgeson se je po poroki leta 1993 preimenoval v Jessa Winfielda, tudi on se ukvarja s pisanjem. Njegovi najbolj znameniti knjigi sta What Would Shakespeare Do in My Name is Will. Piše tudi za televizijo. Adam Long piše scenarije, snema filme, režira v gledališčih …

Zbrana dela Williama Shakespeara (okrajšano) je parodija treh igralcev na delo enega največjih dramatikov vseh časov. V komediji uporabljajo svoja lastna imena in več igrajo sebe kot pa dramske osebe Shakespearovih dram. Pri tem ne upoštevajo četrte stene in v svojo predstavo vključujejo tudi občinstvo. Pomembno vlogo v njihovem nastopanju igra improvizacija. Uprizoritve se tako med seboj razlikujejo zaradi odzivov občinstva in druge geografske lege (igro so igrali v številnih mestih po svetu). V tej komediji nam trije igralci prikažejo parodijo na Romea in Julijo, Tita Andronika kot kuharski šov, Othella kot rap, vse komedije združijo v eno samo, zgodovinske igre so prikazane kot ameriški nogomet, nekatere igre so uprizorjene le z najbolj znamenitim odlomkom (smrt Julija Cezarja), druge so omenjene le po naslovu. Drugo dejanje je posvečeno Hamletu, ki ga uprizorijo na različne načine, tudi od konca proti začetku.


Opombe
1  Jess Borgeson se je leta 1993 poročil s Sandro Thomson in si spremenil priimek v Winfield.


Literatura

 

 

Iz gledališkega lista uprizoritve
Povezava: Gledališki list uprizoritve (PDF / 5386 Kb)


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mala-shakespearova-druzina