Mladinsko osvaja Francijo

Avtor: SMG

Prvega oktobra je Slovensko mladinsko gledališče ob ovacijah občinstva odprlo sezono Nacionalnega dramskega centra v francoskem Besançonu. S tem so začeli jesensko turnejo, med katero bodo v Franciji odigrali kar sedem ponovitev predstave Preklet bo izdajalec svoje domovine! na odrih tamkajšnjih gledališč in mednarodnih festivalov.


foto: Žiga Koritnik

Prvo etapo osvajanja Francije je ansambel SMG sklenil s petimi izjemno odmevnimi ponovitvami na dveh mednarodnih festivalih. Gostovanje je napovedal skoraj dve strani dolg članek (kritika) v vodilnem pariškem in francoskem tedniku za kulturo in družbo L'Inrockuptibles, ki je Mladinsko in predstavo Oliverja Frljića označil kot novo odkritje že starih znancev francoskega občinstva, gledališča, ki se je v Franciji predstavilo že v osemdesetih letih prejšnjega stoletja kot gost poznejšega legendarnega kulturnega ministra Jacquesa Langa in mu je do danes uspelo ohraniti izjemno politično provokativnost in estetsko izzivalnost. Ob tem so zapisali še:

»Preklet naj bo izdajalec svoje domovine!, gledališki performans Oliverja Frljića, razstreljuje nacionalizme, ki pustošijo po nekdanji Jugoslaviji. Razveseljivo odkritje lorenskega festivala Passages

Med 10. in 12. majem so bili gostje festivala Passages (Prehodi), ki bienalno poteka v Metzu, 14. in 15. maja pa so gostovali v Mulhousu na novem festivalu s povednim imenom Horizon (Obzorje) velikega kulturnega centra La Filature.

Po poletnih mesecih, ko so se predstavili na 9. mednarodnem festivalu sodobnega gledališča, Festivalu mladih gledališč Rusije v Omsku (tam so prejeli posebno nagrado za gledališko drznost) in na Portugalskem, v Portu, zatem pa še v Lizboni, se jeseni zopet vračajo na kraj zločina – v Francijo.

1., 2., 3. in 4. oktobra s predstavo Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! Oliverja Frljiča odpirajo sezono Nacionalnega dramskega centra v francoskem v Besançonu. To je že petindvajseto mednarodno gostovanje te drzne in neizprosne gledališke uprizoritve, ki navdušuje gledalce v Evropi in Amerikah. V okviru gostovanja bodo njeni ustvarjalci izvedli tudi vrsto delavnic v okviru Mednarodnega združenja univerzitetnih gledališč. 

23., 24. in 25. oktobra pa bodo z omenjeno predstavo odprli še festival Sens Interdits (Prepovedana smer) v slovitem gledališču Celestins v Lyonu, kjer bodo prav tako odigrali tri ponovitve.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mladinsko-osvaja-francijo-1