Mali plesni simpozij za uvod v Clugov plesno-baletni tris v CD

Avtor: STA

V Cankarjevem domu (CD) bo drevi ob 19. uri potekal mali plesni simpozij na temo Jezik Edwarda Cluga: Od plesalca do koreografa svetovnega formata, ki bo uvedel Clugov plesno-baletni tris. Ta bo obsegal predstave Tango, Radio and Juliet ter Hommage a Stravinsky.


Foto: Ivan Vinovrški

Mali plesni simpozij, ki bo potekal v dvorani Lili Novy, je namenjen osvetlitvi koreografskega jezika Edwarda Cluga, ki je s svojim delovanjem v SNG Opera in Balet Maribor vnesel posebno svežino in liričnost ter se zapisal med največja koreografska imena zadnjih let. Gostje simpozija bodo Ana Germ, Neja Kos, Matjaž Farič, Tina Šrot, Niko Goršič in Valentina Turcu. Simpozij bo povezovala Andreja Kopač, so sporočili iz CD.

V soboto, 5. oktobra, bo kot prva na vrsti predstava Tango. Mikavne baletne prvine ustvarjajo razpoloženje, v katerem tango lahko zaživi - ozračje brezupnosti, seksualne nelagodnosti, moške neposrednosti in gospodovalnosti, dvojne morale žensk in vere v usodo. V predstavi ob Clugu plešejo Valentina Turcu, Marina Krasnova, Galina Čajka, Cleopatra Purice, Adriana Cioata, Pia Clug, Klavdija Stanišić, Branka Popovici, Sergiu Moga, Vadim Kurgajev, Gaj Žmavc, Matjaž Marin, Vasilij Kuzkin in Tiberiu Marta.
       
Radio and Juliet bo na vrsti v ponedeljek, 7. oktobra. V predstavi, v kateri se najznamenitejša ljubezenska zgodba vseh časov spaja z glasbo ene najuspešnejših skupin sodobne angleške alternativne rockovske scene Radiohead, plešejo Clug, Moga, Žmavc, Marta, Marin, Bojana Nenadović Otrin in Demetrius King.

Clugov plesno-baletni tris v CD se bo sklenil v torek, 8. oktobra, s predstavo Hommage a Stravinsky, v kateri plešejo Popovici, Marin, Marta, Žmavc, King, Olesja Hartmann, Catarina de Meneses, Mirjana Šrot, Tetiana Svitlychna, Asami Nakashima, Yuya Omaki in Jan Luske Sytze. Predstava je, kot so zapisali v CD, obenem dar Nižinskemu in njegovemu razvpitemu neuspehu ob pariški premieri v letu 1913, ki je postala dinamični temelj razvoja modernega plesa 20. stoletja.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mali-plesni-simpozij-za-uvod-v-clugov-plesno-baletni-tris-v-cd