Festival dramske pisave Preglej na glas

Avtor: KD Integrali

Danes, 30. septembra, se v Ljubljani začenja osmi festival dramske pisave Preglej na glas.


... na kratko o letošnji festivalski ediciji
KD Integrali pripravlja osmi (in zadnji) mednarodni festival dramske pisave Preglej na glas, ki bo potekal od 30. septembra do 4. oktobra v prostorih Zavoda Bunker (Stara mestna elektrarna), Gledališču Glej in Muzeju sodobne umetnosti Metelkova.

Tokratni festivalski program bo ponudil predstavi Hodi Mesto (Zavod Cona) in Semenič & Bulc na prodaj (KD Integrali), ki raziskujeta različne formate uprizarjanja sodobnih dramskih pisav, Večer bralnih uprizoritev, kjer bodo predstavljene tri dramske novitete izpod prstov Mihe Mareka, Simone Semenič in Simone Hamer, okroglo mizo preglej Preglej in dve intenzivni delavnici. Delavnica Preglejev Laboratorij je zasnovana kot skupek pogovorov, analiz, možgančkanja in kritiškega razmišljanja, skozi katere bo skupina dramatikov razvijala in nadgrajevala svoje dramske tekste. Druga delavnica, ki jo bo vodil igralec, pisec in režiser, Eric Dean Scott, za svoje izhodišče jemlje nekonvencionalni pristop k dramskemu pisanju; improvizacije in tehnike fizičnega gledališča so orodja, s katerimi bodo udeleženci raziskovali polja dramskega in se osredotočili na razvijanje novih idej in konceptov za različne umetniške projekte.

… Preglej na glas 2013, časosled dogodkov:

1. oktober ob 19.00, Muzej sodobne umetnosti Metelkova: Semenič & Bulc na prodaj
Mare Bulc & Simona Semenič
Produkcija: KD Integrali v sodelovanju z U3

2. oktober ob 12.00, Gledališče Glej: preglej Preglej
okrogla miza
Moderatorka: dr. Maja Šorli

2. oktober ob 19.00, Gledališče Glej: Večer bralnih uprizoritev

Simona Semenič: Vsega je kriv Boško Buha
Režija: Mare Bulc
Nastopa: Suzana Grau

Miha Marek: Rdeči atom
Režija: Jaka Andrej Vojevec
Nastopa: Klemen Janežič

Simona Hamer: I-Z-Š-T-E-V-A-N-K-E
Režija: Ajda Valcl
Nastopajo: Gašper Jarni, Rok Matek, Blaž Šef, Vito Weis

3. in 4. oktober ob 18.00 in 19.00, Plečnikov trg: Hodi Mesto
Koncept in zasnova: Irena Pivka in Brane Zorman
Tekst: Saška Rakef
Produkcija: Zavod Cona

Od 30. septembra do 2. oktobra, od 10.00 do 16.00, Sindikalna dvorana Elektra Ljubljana: delavnica Preglejev Laboratorij

3. in 4. oktober, od 10.00 do 16.00, Sindikalna dvorana Elektra Ljubljana: delavnica Pregibaj tekst

Vsi dogodki festivala Preglej na glas so brezplačni.

Festival sta sofinancirala Ministrstvo za kulturo in MOL.
Produkcija: KD Integrali
Konceptna zasnova in organizacija festivala: Simona Semenič, Zalka Grabnar, Simona Hamer
Producentka bralnih uprizoritev: Zalka Grabnar
Festival je nastal v sodelovanju z Zavodom Bunker, Gledališčem Glej in Muzejem sodobne umetnosti Metelkova.

… širše o festivalu
Preglej na glas, mednarodni festival dramske pisave, je od svojih začetkov pred osmimi leti prehodil dolgo in plodno pot iskanja drugačnih pristopov in načinov predstavitve sodobne (slovenske) dramatike. V svoj program je uvrščal še neuveljavljene pisce in jim, poleg predstavitve širši javnosti, ponudil vrsto koristnih delavnic in preizkušanj različnih gledaliških praks, hkrati pa je festival sistematično spodbujal tudi teoretični diskurz o dramatiki.

Pretekli festivali bralnih uprizoritev (PreGlej na glas! 2006, PreGlej na glas! 2007, Festival dramske pisave 2008, PreGlej na glas!, 2009, Preglej na glas! 2010, preglej na glas 2011, Preglej na glas 2012) so dokazali, da so izjemno dragoceni – tako za dramatike kot tudi za širšo (strokovno) javnost, saj širijo zavest o prisotnosti kakovostne dramatike in demantirajo nasprotne trditve. Uspehi piscev, ki so preko izobraževanja ali bralnih uprizoritev sodelovali na festivalih Preglej na glas in v programu Preglej, se kažejo v številnih krstnih uprizoritvah na slovenskih in tujih odrih, knjižnih objavah, nacionalnih in tudi mednarodnih nagradah in prisotnosti v zavesti strokovne gledališke javnosti.

Tako se prav skozi festival Preglej na glas slovenska gledališka javnost kontinuirano spoznava z novimi dramskimi modeli in uprizoritvenimi praksami. Festival orje ledino na področju percepcije dramskega in gledališkega tudi skozi uveljavitev bralnih uprizoritev kot samostojnega žanra (in z njihovo nenehno nadgradnjo in raziskovanjem) ter s knjižnimi publikacijami dramskih besedil (v preteklosti v sodelovanju z revijo Mentor, Gledališčem Glej, Apokalipso in AGRFT, zdaj samostojno v okviru založniške dejavnosti KD Integrali).

... o Integralih
Kulturno društvo Integrali, pod umetniškim vodstvom Simone Semenič, deluje na področju gledaliških umetnosti z močno afiniteto do sočasne dramatike, katero raziskuje, afirmira in distribuira skozi različne veje svojega delovanja:


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/festival-dramske-pisave-preglej-na-glas