Festival Zlata paličica

Avtor: LGL

Od 30. septembra do 5. oktobra vas vabimo na 15. festival uprizoritvenih umetnosti za otroke in mlade Zlata paličica, ki ob dvajseti obletnici svojega obstoja dobiva nove programske smernice – postaja pregledni nacionalni festival uprizoritvenih umetnosti za otroke in mladino, soorganizator pa postajata Cankarjev dom in ASSITEJ Slovenija.


Knjiga o džungli / foto Borut Peterlin

V različnih gledališčih po Ljubljani (Lutkovno gledališče Ljubljana, Cankarjev dom, SNG Drama, Slovensko mladinsko gledališče, Mini teater in Gledališče Glej) si bo mogoče ogledati 21 najboljših slovenskih predstav za otroke in mlade po izboru selektorice Zale Dobovšek. Izbrane predstave se uvrščajo na seznam priporočljivih za vrtce in šole ter na ta način vzpostavljajo most med kulturo in izobraževanjem. Tako je tudi že festivalski katalog pripravljen kot gradivo, ki učiteljem in vzgojiteljem lahko pomaga pri pripravi otrok na ogled predstave. Predstave bo ocenjevala tričlanska strokovna žirija (Matjaž Zupančič – režiser, Petra Veber – scenografka in kostumografka, Irena Matko Lukan – urednica otroškega leposlovja pri Mladinski knjigi), ki bo podelila nagrado za najboljšo predstavo v celoti in tri nagrade po izboru žirije, podeljeni pa bosta tudi nagradi za najboljšo predstavo po izboru otroške in mladinske žirije.

Uradno odprtje festivala bo v ponedeljek, 30. septembra, ob 19. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma z gledališko-plesno predstava za otroke, mladino in odrasle Knjigo o džungli v režiji Nane Milčinski in Matjaža Bergerja ter izvedbi Anton Podbevšek Teatra. Slavnostni govornik bo minister za kulturo dr. Uroš Grilc.
 
V ponedeljek, 30. septembra, ob 17.00 uri bo v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma okrogla miza za učitelje, vzgojitelje, profesorje, starše in kulturne koordinatorje z naslovom Pelji me v gledališče, ki jo organizira ASSITEJ Slovenija. ASSITEJ Slovenija, center za kulturno vzgojo na področju uprizoritvenih umetnosti, je član mednarodne mreže ASSITEJ, ki ima 83 centrov po vsem svetu.

Na okrogli mizi v okviru Zlate paličice bo predstavljen zbornik Odraščajoča publika, osem esejev o vlogi gledališča za otroke in mladino v sodobni družbi, ki so jo soustvarili znanstveniki – prof. dr. Slavko Gaber, prof. dr. Ljubica Marjanovič Umek, doc. dr. Marjeta Mencin Čeplak, prof. dr. Milica Antić Gaber, ter ustvarjalki – pisateljica Maja Pelević, režiserka Ivana Djilas in drugi. Okrogla miza bo predstavila vprašanja, dileme in smernice, ki jih spodbuja delo v gledališču za otroke in mladino.

V okviru festivala bo v torek, 2. oktobra ob 14. uri tudi Regionalno srečanje mreže ASSITEJ, na kateri bodo sodelovali predstavniki Hrvaške, Srbije, Avstrije, Črne Gore, Romunije, Italije in Madžarske, predstavil pa se bo tudi ASSITEJ Slovenije, ki za obdobje 2014–2017 napoveduje vrsto projektov, ki bodo promovirali pomembnost gledališča za otroke in mladino kot razvojnega dejavnika.

V preddverju Odra pod zvezdami LGL bo na ogled gostujoča instalacija z naslovom Mali gledalci, veliki državljani. Pogled kvišku …, ki jo pripravlja SMALL SIZE, evropska mreža za širitev upodabljajočih umetnosti, namenjenih otrokom v zgodnjem otroštvu. Ustanovljena je bila leta 2005 s pomočjo Evropske komisije in evropskega kulturnega programa za leto 2000. Gostujoča instalacija z besedili, fotografijami in video posnetki predstavlja projekt Mali gledalci, veliki državljani, ki združuje 12 partnerjev iz 12 različnih držav: Avstrije, Belgije, Finske, Francije, Irske, Italije, Madžarske, Nemčije, Romunije, Slovenije, Španije in Velike Britanije. Razstava poskuša odgovoriti na vprašanje, zakaj je pomembno ustvarjati gledališče za malčke in predstavlja glavne lastnosti takšnih predstav.

V času festivala Lutkovno gledališče Ljubljana s spletnim portalom slovenskega gledališča www.sigledal.org pripravlja spletni festivalski bilten, ki ga bodo ustvarjali mladi pisci, večinoma študentje Filozofske fakultete in Akademije za gledališče, radio, film in televizijo. Bilten bo dosegljiv na spletnih straneh Lutkovnega gledališča Ljubljana www.lgl.si in na spletnem portalu slovenskega gledališča www.sigledal.org, v njem pa bomo lahko prebirali pogovore z ustvarjalci tekmovalnih predstav, vtise malih in velikih gledalcev, mnenja različnih strokovnjakov, uganke, premetanke in še kaj.

Festival se bo zaključil v soboto, 5. oktobra 2013, ob 20. uri na Šentjakobskem odru LGL s s podelitvijo nagrad in premierno uprizoritvijo predstave po motivih gledališke igre Naša prijateljica Pika Dese Muck Pazi, Pika! v režiji Tijane Zinajić (koprodukcija Lutkovnega gledališča Ljubljana ter Gledališča Koper).


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/festival-zlata-palicica