Na jesenskem Klovnbufu različne usmeritve sodobnega klovnovstva

Avtor: STA

V Ljubljani bo prihodnji teden potekal jesenski del 6. mednarodnega klovnovsko gledališkega festivala Klovnbuf. Po besedah Brigite Dane iz Zavoda Bufeto, ki festival organizira, bodo gostili 11 zelo raznolikih predstav, izbranih v skladu s temo festivala, ki je letos Kam Greš?.


foto: DK

"Poskusili bomo predstaviti različne usmeritve, kako se razvija klovnovsko gledališče danes. Tako je gostovanje ameriško-francoske klovnese Laure Herts denimo velika spodbuda za žensko klovnado," je na včerajšnji novinarski konferenci dejala Natalija Sultanova iz Zavoda Bufeto.

Poleg tega se bodo na festivalu, ki bo šest predstav ponudil v Slovenskem mladinskem gledališču, pet pa na Novem trgu v sklopu programa Klovnbufovo mesto smeha, med drugim predstavili še Estonci Theatre Korolevski Giraf s predstavama Karneval in Žirafa Royal ter italijanska skupina Compagnia Nando e Maila s predstavo Koncert Ljubezni.

Slovenske barve bodo s predstavami zastopali gledališčniki iz Zavoda Bufeto in Endvatri, z Združenjem Cirkokrog pa bo Zavod Bufeto na Novem trgu pripravil tudi interaktivne cirkuško-klovnovske delavnice. Poleg predstav bo festival ponudil še interaktivne ulične akcije Klovnbufove vesele ulice ter v sklopu Klovnbufovega laboratorija delavnico z Yvesom Sherrifom iz skupine Cique du soleil.

"Moram reči, da podpora Cirque du soleil ni naša zasluga ampak njihova, saj so nas sami našli in navezali stik. Ugotovili so, da je to, kar delamo, nekaj zanimivega in dragocenega in je to treba podpreti - tako materialno kot moralno," je ob tem dejala Sultanova.

Poleg omenjenih je Sultanova izpostavila še gostovanje hrvaških gostov Triko cirkus teatar in Cirkorama, saj se je po njenih besedah izkazalo, da se ta zvrst umetnosti na Hrvaškem razvija precej hitreje kot v Sloveniji. "Veseli smo, da nam jih je uspelo pripeljati, da lahko tudi mi na njihovem primeru dodatno vzpodbujamo našo sceno," je dejala.

V pomladno-poletnem delu festivala pa so v sklopu Klovnbufovega laboratorija gostili mednarodno gledališko šolo Helikos - Scuola Internazionale di Creazione Teatrale Firenze in njenega ustanovitelja Giovannija Fusettija, ki je v Ljubljani vodil petdnevno delavnico z naslovom Od nevtralne maske do rdečega nosu. Poleg tega pa so v sklopu Klovnbufove karavane prireditelji gostovali še v Mariboru, Murski Soboti, Izoli, Piranu in Velenju.

Danetova je dodala še, da se slovenska razumevanje klovnovstva le malo spreminja: "Slovenska percepcija je pač takšna, da so klovni za otroke. A počasi, skozi leta, dobivamo stalno publiko, ki ve, kaj Klovnbuf ponuja."


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-jesenskem-klovnbufu-razlicne-usmeritve-sodobnega-klovnovstva