V Plesnem teatru Zgončeva z metodo buto in budističnimi elementi

Avtor: STA

V Plesnem teatru Ljubljana bo drevi ob 20. uri premiera večmedijske plesno-gledališke predstave koreografinje Tanje Zgonc z naslovom Tulkudream. V predstavi Zgončeva metodo buto prepleta s tibetanskim budizmom ter tako buto telesu kot nasprotje postavi fizično telo duhovno razsvetljenih budistov t.i. tulku.


foto: Miha Sagadin

V predstavi koreografinja in plesalka Zgončeva uteleša tulkuja, ki, kot so zapisali v Plesnem teatru Ljubljana, "sanja morda o svojem prejšnjem bivanju, nemara lastne odtise v nekih drugih prostorih in časih, morda svoje replike v istem prostoru in času", kot so v filmu oziroma videu nanizane vsebine v "telesih tulkujevih učencev".

Avtorica koreografije, scenarija videa in izvedbe je Tanja Zgonc, medtem ko se pod režijo, montažo videa ter scenografijo podpisuje Ema Kugler. Avtorska glasba je delo Alda Kumarja, kostumi pa Alana Hranitelja.

Izvajalci na videu so Rosana Hribar, Klemen Janežič, Uroš Kaurin, Blaž Šef, Igor Sviderski, Anja Drnovšek, Jernej Gašperin, Maruša Geymayer - Oblak, Liza Grašič, Lena Hribar, Jaka Lah, Nataša Keser, Rok Kravanja, Robert Korošec, Maruša Majer, Anja Novak, Nina Rajić - Kranjac, Barbara Ribnikar, Ajda Smrekar, Nik Škrlec, Stane Tomazin, Ana Urbanc, Jaka Andrej Vojevec, Nina Vombergar, Vito Weis in Nina Zupančič.

Predstava, ki je nastala v produkciji Plesnega Teatra Ljubljana in koprodukciji VPK, bo na ogled še 28., 29. in 30. septembra, so sporočili iz plesnega teatra.

Tanja Zgonc je kot koreografinja in plesalka že več kot 30 let dejavna in priznana na svetovni in slovenski plesni sceni. Pripravila je več kot 20 avtorskih predstav in prejela številne nagrade, plesala je v uspešnih predstavah Plesnega Teatra Ljubljana, sodelovala s Studiem za svobodni ples Ljubljana in deset let v studiu za pantomimo.

Sodelovala je s številnimi priznanimi režiserji v Sloveniji in tujini ter postavila koreografije v preko sto gledaliških predstavah. Od leta 2012 je redna profesorica za področje plesne in gibne izraznosti na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT).

Z butom se je seznanila pred 24 leti, ko je postala članica v Koelnu ustanovljene Ko Murobuschijeve skupine International Butoh Dance Company. V japonskem butu se je izpopolnjevala pri vodilnih mojstrih kot so, Kazuo Ono, Jošito Ono, Ko Murobušči, Tadaši Endo, Carlotta Ikeda in Min Tanaka. S preobrazbo različnih plesnih tehnik in gibalnih metod z metodologijo buta je razvila lastno sistematiko in avtorski princip giba, predvsem hrbta, piše na spletni strani AGRFT.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-plesnem-teatru-zgonceva-z-metodo-buto-in-budisticnimi-elementi