Kritična ljudska igra začenja sezono Prešernovega gledališča Kranj

Avtor: PGK

V soboto, 21. septembra, bo prva premiera na odru Prešernovega gledališča Kranj v novi gledališki sezoni. Kritična ljudska igra Marieluise Fleisser bo spregovorila o pohlepu, ki spreminja obraz odnosov družini. Premiero bo pospremila otvoritev skupinskih fotografij igralcev PG Kranj Tanie Mendillo – »Družinski album«.


Foto: Mare Mutić

Predstavo Močan rod je režiral večkrat nagrajeni režiser Ivica Buljan, ki je poudaril, da gre pri Fleisserjevi za izjemno nadarjeno in pronicljivo nemško dramatičarko, njeno delo Močan rod pa je kljub dejstvu, da je bilo napisano že leta 1945, zelo aktualno tudi danes. »Govori o novi zahodni Nemčiji, ki iz Hitlerjevega režima prehaja v kapitalistični svet. To je zgodba nemške politične ekonomije in grabežljivosti. In je predstava o ljudskem pohlepu po denarju, na katerem temelji tudi današnji kapitalistični sistem,« je povedal Buljan.

»Marieluise Fleisser nam v Močnem rodu razkriva vse anomalije povojne nemške družbe, na kateri je utemeljena tudi današnja Evropa in v kateri so podtalno ostali vsi simptomi fašizma. Marieluise Fleisser v svoji kritični ljudski brezsramno razgali vse anomalije družine in družbe, na kateri temelji in iz katere izhaja kriza vrednot v evropski družini Angele Merkel,« je besedilo pospremila dramaturginja Marinka Poštrak.

Predstava je velik izziv tudi za igralce. Igralka Vesna Slapar, ki bo nastopila v vlogi Balbine Puchheller, je nad tekstom navdušena, saj je, kot je poudarila, sodoben, govorljiv in zelo dobro napisan. »Z vlogo je tako, kot bi jo napisali zame, čeprav se v resničnem življenju seveda nimam za pohlepno, poleg tega smo jo postavili v gorenjsko narečje, kar mi kot Kranjčanki zelo ustreza. Delati z Ivico Buljanom je super, kajti igralcu pušča veliko svobode,« je dodala Slaparjeva. Z omenjenim režiserjem pa prvič sodelujeta mlada igralca Miha Rodman in Saša Pavlin Stošić, ki jima ni izziv le Fleisserjev tekst, pač pa tudi gorenjsko narečje. Na aktualnost je opozoril tudi igralec Peter Musevski. »V predstavi vidim točno ta čas in svet, v katerem živimo, ki ga zelo močno zaznamuje  pohlep.«

Predstava je  svojo festivalsko premiero doživela na odru SNG Opere in baleta Ljubljana ob otvoritvi letošnjega festivala Exponto, kjer je zaradi izvrstne igre ter inventivne režije predstava doživela topel sprejem in kritiški odziv.


Naslovna fotografije razstave Tanie Mendillo
Kranjsko premiero predstave bo pospremila otvoritev razstave fotografij Tanie Mendillo z naslovom »Družinski album«. Tania Mendillo je je stilistka in modna fotografinja, ki je tokrat že tretjič prispevala avtorske fotografije igralcev Prešernovega gledališča za repertoarno knjižico. Tema tokratnih skupinskih portretov je bila družina v različnih obdobjih in kontekstih. Avtorski izbor fotografij bo na ogled v zgornjem foajeju Prešernovega gledališča Kranj.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/kriticna-ljudska-igra-zacenja-sezono-presernovega-gledalisca-kranj