S podelitvijo Klemenčičeve nagrade zaključek 7. lutkovnega bienala

Avtor: STA

S podelitvijo Klemenčičeve nagrade za življenjsko delo na področju lutkarstva in lutkovne umetnosti se bo danes v Mariboru sklenil 7. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije. Na festivalu se predstavlja prerez slovenske lutkovne produkcije v zadnjih dveh letih, posebna žirija pa bo med 11 tekmovalnimi predstavami izbrala najboljšo.


foto: Boštjan Lah

Selektor Uroš Trefalt je v tekmovalni program uvrstil 11 predstav, ki jih po njegovi oceni odlikuje celovitost. Žirija v sestavi Zlatka Boureka, Barbare Bulatović in Matjaža Pograjca bo med njimi podelila nagrade za režijo, za igro in animacijo, za likovno podobo, za glasbo v interakciji z animacijo predmetov ter posebno nagrado.

Najprestižnejša je seveda nagrada za najboljšo uprizoritev, imenovana grand prix. Lani je to prejela predstava Meso ali Razodetje v produkciji Lutkovnega gledališča Maribor.

Posebnost letošnje zaključne prireditve lutkovnega bienala je podelitev Klemenčičeve nagrade. To priznanje za življenjsko delo na področju lutkarstva in lutkovne umetnosti v Sloveniji bo častni član društva slovenskih lutkovnih umetnikov in prijateljev lutk UNIMA Edi Majaron izročil hrvaškemu režiserju Zlatku Boureku, ki je delal tudi v Sloveniji in je s svojim gledališčem figur pomembno vplival na slovensko lutkarstvo.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/s-podelitvijo-klemenciceve-nagrade-zakljucek-7-lutkovnega-bienala