Na Festivalu Maribor slovenska premiera plesnega projekta False Entries

Avtor: STA

Po uspešni rezidenci v Švici in junijski predstavitvi na festivalu Passe ton Bach d'abord v francoskem Toulousu bo danes v Mariboru slovenska premiera projekta False Entries avtorjev in koreografov Jasmine Križaj in Simona Wehrlija. Prikazali jo bodo ob zaključku Festivala Maribor, ki tokrat prvič v svoj program vključuje tudi sodobni ples.


Projekt je nastal v sodelovanju Plesne Izbe Maribor, Festivala Passe ton Bach d'abord, Festivala Maribor in Narodne Galerije v Ljubljani. "False Entries je predvidevanje. Pred gledalcem se odvija nastajanje. Popolnost nastajanja in popolnost v nastajanju," je o projektu povedala izvršna producentka Mojca Kasjak.

Križajevo in Wehrlija kot avtorja gibalnega ustvarjalnega procesa zanima fizična inteligenca telesa, ki po besedah Kasjakove ločena od spominov ne ustvarja emocionalnih stanj dveh akterjev ampak skozi fizična stanja in kontinuiteto ter repeticijo akcij proizvaja dejstva.

Jasmina Križaj je leta 2006 diplomirala iz koreografije na amsterdamski De Theaterschool. Od takrat je sodelovala s številnimi priznanimi slovenskimi koreografi, v Amsterdamu pa je začela ustvarjati, razvijati ideje in predstave, kot sta Cross My Desert with That Cheap Talk You've Set in Zebra in the Hair Saloon. Za slednjo je leta 2006 prejela prvo nagrado na Act Festivalu v Bilbau. Med njenimi deli so še Mornarjev valček, Čarovnikovi učenci, Pošasti in V senci prestiža.

Predstavitev projekta False Entries je sklepni dogodek Festivala Maribor.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-festivalu-maribor-slovenska-premiera-plesnega-projekta-false-entries