Festival koledovanje in koledniški običaji

Avtor: Mini teater

Mini teater po otvoritvi novih prostorov na Križevniški ulici 1 v Ljubljani 23. oktobra 2009, Veliki Borštnikovi nagradi 2009 za predstavo Macbeth after Shakespeare v režiji Ivice Buljana ter številnih nagradah na domačih in tujih festivalih ne počiva, saj v začetku leta 2010 pripravlja veliko zanimivih dogodkov in projektov.


foto: Miha Fras

V petek, 8. januarja 2010, bo ob 17.30. uri v Mini teatru na Križevniški ulici 1 v Ljubljani, otvoritev Mednarodnega festivala Koledovanje in koledniški običaji na katerem se bodo predstavila gledališča State Puppet Theater „Tęcza”, Słupsk, Poljska, Buchty a loutky, Praga, Češka, Teátro Neline, Budomerice, Slovaška, Lutkovno gledališče »Avilys«, Siauliai, Litva, Lutkovno gledališče Maszk, Göd, Schweidel, Madžarska in ljubljanski Freyer teater v sodelovanju z Mini teatrom s predstavo Osel Nazarenski. V prvem delu projekta, v mesecu avgustu pa se nam je v Ljubljani že predstavilo tudi belorusko lutkovno gledališče Brest s predstavo Rigorka.

Pomemben del festivala bo tudi simpozij, ki ga pripravlja in ga bo vodil eden največjih poznavalcev svetovnega lutkarstva prof. dr. Henrik Jurkowsky s Poljske, na simpoziju pa sodelujejo še Guyla Urban iz Budimpešte, Ronny Albrecht iz Belgije, Armen Safarian iz Armenije ter Edi Majaron, Agata Freyer in Robert Waltl iz Slovenije. V okviru festivala pa bomo pripravili tudi dva koncerta in sicer »Trikraljevskega« Ljobe Jenče in Janeza Jocifa ter koncert glasbene skupine Katalena.

Razlog za nastanek projekta Koledovanje in koledniški običaji, ki poteka že vse leto 2009 z ustvarjalnimi delavnicami in seminarji na ljubljanskem gradu od junija do oktobra 2009 in se letos januarja zaključuje z mednarodnim festivalom, je nadaljevanje raziskovalnega dela na področju lutkovnega izročila Slovencev in podobnosti z evropsko lutkovno tradicijo vezano na biblično dogajanje ter ohranjanje premične kulturne dediščine. Primarni cilj projekta Koledovanje in koledniški običaji, ki je podprt s subvencijo Finančnega mehanizma EGP in Norveškega finančnega mehanizma, je ohranjanje evropske in slovenske kulturne dediščine.

Vstop na vse prireditve v okviru festivala je brezplačen.

 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/festival-koledovanje-in-koledni%C5%A1ki-obi%C4%8Daji