Stol(čk)i Mini teatra in Nika Goršiča na 2 mednarodna festivala

Avtor: Mini teater

Predstava Stol(čk)i Nika Goršiča bo gostovala na 21. mednarodnem festivalu komornega gledališča Risto Šiškov v Makedoniji in Festivalu internacionalnega alternativnega teatra (FIAT) v Črni gori.


foto: Miha Fras

Na 21. mednarodnem festivalu komornega gledališča Risto Šiškov v Makedoniji, ki poteka od 8. do 13. septembra, se bo Mini teater z avtorskim projektom Nika Goršiča, ki pod psevdonimom Nick Upper podpisuje tudi režijo predstave, predstavil 11. septembra, obnovljeni festival FIAT (Festival Internacionalnega Alternativnega Teatra) v Črni gori, ki poteka od 1. do 15. septembra 2013, pa bo Stol(čk)e Mini teatra gostil 14. septembra 2013.

Stol(čk)i, postdramska noviteta sezone Mini teatra 2012/13, je maja 2013 v Bolgariji že prejela nagrado za najboljšo predstavo na 4. festivalu mreže NETA (Nova Evropska Teatrska Akcija), julija 2013 pa tudi nagrado na mednarodnem gledališkem Festivalu evropskega igralca v Makedoniji (Festival Actor of Europe), kjer je bila predstava je bila prepoznana kot najboljši avtorski projekt, prikazan na festivalu, v vseh segmentih - igra, režija, tekst, dramaturgija in vizualnost predstave.

21. mednarodni festival komornega gledališča Risto Šiškov
Festival komornega gledališča Risto Šiškov v makedonski Strumici poteka že od leta 1992 v čast velikemu makedonskemu igralcu Ristu Šiškovu, od leta 2005 pa ima tudi mednarodni značaj. Kot vsako leto, se tudi letos začenja 8. septembra, končuje pa pet dni kasneje, 13. septembra, ter ostaja eden najpomembnejših gledaliških in kulturnih dogodkov v Makedoniji.

Festival FIAT 2013: Dva tedna za vračanje v življenje!
Tema in naslov letošnjega FIAT-a je Politično gledališče, priložnost, da pokažejo svoje ustvarjanje, pa bodo imeli v okviru programa Montenegro guerila (Črnogorska gverila) tudi črnogorski alternativni umetniki. Montenegro guerila bo tako potekala od 1. do 12. septembra, od 13. do 15. septembra pa sledi Politično gledališče. Program Črnogorska gverila bo ponujal različne umetniške vsebine, kot so koncerti, razstave, promocije knjig, predstave, projekcije filmov in performansi, gledališki segment festivala, naslovljen Politično gledališče, pa je tekmovalnega značaja in bo predstavil 6 predstav iz Črne gore, Srbije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Makedonije in Slovenije.

»V tekmovalni program smo namerno uvrstili predstave iz vseh šestih jugoslovanskih republik. To se lahko razume tudi kot asociacija na prvi FJAT (Festival Jugoslovanskega Alternativnega Teatra). Pripeljati ljudi iz celotne regije tako ni bila težava – vsi so veseli, da je FIAT obnavlja,« pojasnjuje Slobodan Milatovič, predsednik Umetniškega sveta. »Skozi teh šest predstav bomo dobili dober vpogled v politično gledališče v regiji. »Obnova festivala pa le še potrjuje kontinuiteto tistega, kar je duhovna kapaciteta intrige, ki jo FIAT nosi kot umetniški podvig,« pa dodaja direktorica FIAT-a, režiserka Ana Vukotić.

Gledališki program bo tako otvorila predstava Rekvijem za organe – pokora v produkciji hrvaškega Kazališta Hotel Bulić, Udruge KLJB in Tvornice kulture. Istega večera bo izvedena tudi predstava Grad demona gledališča Kostolanyi iz Subotice (Srbija). Javna tribuna z naslovom „Muze u parlamentu“ bo potekala 14. septembra opoldne, zvečer pa sledijo Stol(čk)i Mini teatra iz Ljubljane (Slovenija). Prav tako 14. septembra, pa bo predstavo Priča sa istočne strane izvedlo tudi Bosansko narodno gledališče iz Zenice. Zadnji dan festivala nas čakajo trije programi: Mali dramski teatar Bitola iz Makedonije bo izvedel predstavo Dnevnik jednog ludaka, zatem se bo s projektom Očevi su grad(ili) predstavilo črnogorsko narodno gledališče, večer pa bo zaključila hrvaška rock skupina Let 3.

Strokovna komisija in nagrade
O najboljših predstavah festivala v tekmovalnem programu bo odločala strokovna komisija v sestavi: koreografinja in balerina Sonja Vukićević (Srbija), kritik in teatrolog Matko Botić (Hrvaška) in dramaturg Vasko Raičević (Črna Gora), ki bodo zadnji dan festivala podelili nagrado za najboljšo predstavo, nagrado za najboljšo režijo (avtorja) in nagrado za najboljšo igralsko stvaritev.

Umetniški svet festivala


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/stol-ck-i-mini-teatra-in-nika-gorsica-na-2-mednarodna-festivala