Ljubljanski in mariborski lutkarji na zagrebškem festivalu lutkovnih gledališč

Avtor: STA

V Zagrebu se bo danes začel mednarodni festival lutkovnih gledališč, znan kot PIF. Na 46. izdaji bodo v sredo nastopili tudi ljubljanski in mariborski lutkarji s predstavama Zverjasec in Salto mortale.


Zverjasec / foto: Urška Boljkovac

Predstavitev na zagrebškem festivalu bo za ljubljanskega Zverjasca prvo gostovanje v tujini. Velika uspešnica je nastala na podlagi slikanice britanske književnice Julie Donaldson.

Ljubljanski lutkarji bodo nastopili v gledališču Kulturnega centra Travno v Novem Zagrebu, mariborsko lutkovno gledališče pa bo predstavo Salto mortale odigralo v centru mesta, v satiričnem gledališču Kerempuh.

Na letošnjem festivalu bo do 14. septembra nastopilo 12 lutkovnih gledališč. Poleg slovenskih in ruskih lutkarjev se bodo s svojimi domišljijskimi svetovi predstavili tudi ustvarjalci iz Kitajske, Češke, Poljske, Srbije in Hrvaške.

Mednarodni festival lutkovnih gledališč, PIF, so leta 1968 ustanovili člani zagrebškega študentskega esperanto kluba pod imenom Pupteatra Internacia Festivalo. Od takrat je na festivalu nastopilo več kot 550 lutkovnih gledališč z vseh celin. Nad organizacijo festivala zdaj bdi Kulturni center Travno.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ljubljanski-in-mariborski-lutkarji-na-zagrebskem-festivalu-lutkovnih-gledalisc