Domitrovič Kos ob koncu Ex-Ponta: Občinstvo ima pri sodobnem gledališču maratonsko vzdržljivost

Avtor: STA

V Ljubljani se je s predstavo 55+ sklenil jubilejni, 20. mednarodni gledališki festival uprizoritvenih umetnosti Ex-Ponto. Kot je ocenil direktor festivala Damir Domitrovič Kos, so bile vse predstave dobro obiskane, še posebej uvodna Močan rod v režiji Ivice Buljana in madžarska predstava Anamnesis režiserja Viktorja Bodoja.


Damir Domitrovič Kos / foto: Miha Fras

S predstavo 55+, ki se ukvarja s problematiko generacij, starejših od 55 let, je v Ljubljano prišel hrvaški režiser Borut Šeparović. Na svoj način tudi on odgovarja na vprašanje tokratnega festivala Kje je meja?

Na vprašanje, ali se je pri obisku poznalo delno terminsko pokrivanje s festivalom Mladimi levi, pa Domitrovič Kos meni: "Žal se je letos en dan prekrival z Mladimi levi, njihov zaključek in naša otvoritev, in čeprav imamo veliko istega občinstva, se nam to na obisku ali utrujenosti občinstva ni poznalo. Očitno ima publika maratonsko vzdržljivost ter izkazuje veliko željo ter voljo pri obiskovanju predstav sodobnega gledališča."

"Med 12 žanrsko precej različnimi predstavami so bile tri izvrstne domače premiere, ki so zagotovo pritegnile največ pozornosti. Prva premiera na sporedu, ki je bila hkrati otvoritvena predstava Ex-Ponta 1. septembra je bila Močan rod v režiji Ivice Buljana in produkciji Prešernovega gledališča Kranj. Dvakrat smo si lahko ogledali kabaret Slovenka na kvadrat, ki je nastal na podlagi knjige Stanislave Repar, literatke in znanstvenice, urednice in založnice s slovaškim in slovenskim državljanstvom. Predstavo je režiral Nick Upper, na odru pa je blestela izvrstna slovaška igralka in pevka Lucia Siposova," je izpostavil Domitrovič Kos.

"Poleg tega smo videli še eno premiero in sicer slovensko-francosko koprodukcijo Little Blond Riding Wolf, katere avtorica in režiserka je Daphne Millefoa. Koproducenti slednjih dveh predstav smo bili tudi sami, Kulturno društvo B-51," je še spomnil direktor festivala.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/domitrovic-kos-ob-koncu-ex-ponta-obcinstvo-ima-pri-sodobnem-gledaliscu-maratonsko-vzdrzljivost