S premiero predstave Močan rod v Ljubljani začetek Ex-Ponta

Avtor: STA

V Ljubljani se bo s premiero predstave Marieluise Fleisser Močan rod v režiji Ivice Buljana drevi začel 20. mednarodni festival uprizoritvenih umetnosti Ex-Ponto. Predstava, ki jo bodo igralci Prešernovega gledališča Kranj ob 20. uri uprizorili v ljubljanski Operi, po Buljanovih besedah tematizira položaj ženske, zapostavljene v družbi.


Močan rod / foto: Mare Mutić

Marieluise Fleisser, za časa življenja nadvse kontroverzna in prevečkrat spregledana nemška pisateljica in dramatičarka, ki se je zamerila nacistom, še preden so prišli na oblast, je delo Močan rod začela pisati že leta 1926 v času krize in ga končala šele leta 1945 ob zmagi nad nacizmom in fašizmom.

Za prikaz univerzalnega modela izkoriščanja, izključevanja in brezobzirne ter ledene preračunljivosti, ki je osnova tako današnjemu neoliberalizmu kot fašizmu in nacizmu, si je izbrala formo kritične ljudske igre, za temo pa čisto običajno bavarsko obrtniško družino v malem provincialnem mestu.

Letošnji festival, ki se bo sklenil 8. septembra, bo potekal pod geslom Kje je meja?, ponudil pa bo 11 predstav ter uvodni performans Tine Kolenik Zlati dež.

Poleg otvoritvene bosta na festivalu doživeli premiero še dve predstavi - Slovenka na kvadrat v režiji Nika Goršiča alias Nicka Upperja, ki jo bodo uprizorili dvakrat, ter predstava "Little Blonde Riding Wolf" v režiji Daphne Millefoa.

S predstavo Anamnesis o kafkovskem medicinskem sistemu na Madžarskem se na festival vrača dvakratni obiskovalec Ex-Ponta Viktor Bodo. S predstavo 55+, ki se ukvarja s problematiko generacij, starejših od 55 let pa v Ljubljano prihaja hrvaški režiser Borut Šeparović.

Sicer se bodo na festivalu med drugim predstavili še ustvarjalci iz Kosova, Francije, Nemčije, Bolgarije, Makedonije in Črne Gore.

Festival bo poleg predstav med 3. in 7. septembrom ponudil še spremljevalni program v Etno klubu Zlati zob, ki bo namenjen koncertom ter druženju in pogostitvam.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/s-premiero-predstave-mocan-rod-v-ljubljani-zacetek-ex-ponta