Bilanca Slovenskega mladinskega gledališča 2009

Avtor: Uršula Cetinski

Pomembno, človeško, inovativno, pionirsko in hkrati dostopno vsem. Ali je sploh lahko še bolje?


Premiera Peklenske pomaranče (11. decembra) po drami Anthonyja Burgessa in v režiji Matjaža Pograjca je bila sedma premiera, ki jo je Slovensko mladinsko gledališče pripravilo v letu 2009.

Otvoritvena premiera tega leta se je zgodila 19. aprila, ko je pred gledalci našega gledališča prvič zaživela predstava Zločin in kazen v režiji Diega de Bree, ki je za odrsko postavitev priredil roman Dostojevskega. Na mednarodnem gledališkem festivalu Mittelfest v Čedadu smo 19. julija krstno uprizorili Nižino neba po Ovidijevih Metamorfozah Nebojše Popa Tasiča v režiji Jerneja Lorencija, ki je koprodukcija z omenjenim festivalom. 12. septembra je bila premiera Sle (Crave) po drami Sarah Kane v režiji Vita Tauferja; besedilo je bilo v Sloveniji prvič postavljeno na oder.

Verjetno je posebnost leta 2009, da so kar tri izmed sedmih predstav režirali člani našega igralskega ansambla. Neda Rusjan Bric je po lastni drami ustvarila odrsko pripoved, ki se navdihuje z zgodbo o bratih Edvardu in Josipu Rusjanu, njena predstava Eda-Zgodba bratov Rusjan (premiera 6. maja) pa je nastala v koprodukciji s SNG Nova Gorica. Janja Majzelj je avtorsko oblikovala gledališko-glasbeno predstavo Krizantema na klavirju (premiera 17. maja), v kateri je svoje občutenje življenja učinkovito prepletla s šansoni Svetlane Makarovič. Ivan Peternelj je za gledališče priredil in tankočutno režiral avtobiografski roman Piera Paola Pasolinija Amado mio (premiera 26. septembra), ki smo ga uprizorili v koprodukciji s producentom ŠKUC-gledališče.

Slovensko mladinsko gledališče je leta 2009 dvajset predstav odigralo v tujini. Med zanimivejša gostovanja lahko vsekakor štejemo švedsko turnejo predstave Fragile! po drami Tene Štivičić in v režiji Matjaža Pograjca. V počastitev predsedovanja Evropski uniji je turnejo po švedskih mestih (Stockholm, Uppsala, Malmö in Motala) za SMG pripravilo Kraljevo gledališče (Riksteatern) iz Stockholma. »Pomembno, človeško, inovativno, pionirsko in hkrati dostopno vsem. Ali je sploh lahko še bolje? Nič več ne moremo reči, da je težko najti stik z gledališkimi predstavami v drugem jeziku. Fragile! je pokazala, da je gledališče lahko brezmejno, umetniško izzivalno in izjemno pomembno v kateremkoli jeziku, tudi iz drugih delov sveta. Več tega, Riksteatern. Bravo!« je na spletni strani Kraljevega gledališča zapisal eden od gledalcev.

Slovensko mladinsko gledališče je od leta 1975 do danes v tujini odigralo 683 predstav in nastopilo v osemintridesetih državah sveta. Leta 2008 ga je Evropska komisija proglasila za Evropskega ambasadorja kulture. Leta 2009 je SMG štiriinštirideset predstav odigralo v različnih krajih v Sloveniji.

Slovensko mladinsko gledališče je leta 2009 v tesnem sodelovanju z ustanoviteljico Mestno občino Ljubljana idejno zasnovalo in izvedlo 1. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri, ki ga je najmlajše občinstvo izjemno lepo sprejelo. Trenutno pripravljamo 2. Bobre, ki bodo od 30. januarja in 8. februarja 2010; program obsega triinšestdeset odrskih dogodkov in številne druge prireditve. Maja in junija pa smo pripravili že 3. festival SMG, ki smo ga letos tudi prvič poimenovali, in sicer Prelet.

Zahvaljujemo se vam, ker ste nas spremljali v letu, ki se počasi poslavlja. Upamo, da bomo sodelovali tudi v prihodnje in vam želimo srečno 2010.

 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/bilanca-slovenskega-mladinskega-gledali%C5%A1%C4%8Da-2009