Z dvodnevnim dogajanjem sklep festivala Mini poletje

Avtor: STA

V Ljubljani se bo z dvema dnevoma predstav hrvaških ustvarjalcev sklenila 15. izdaja mednarodnega festivala Mini poletje, sicer posvečenega predstavitvi hrvaške gledališke in lutkovne umetnosti za otroke. Danes bosta na programu predstavi Pekarna Mišmaš in Grdi raček, v nedeljo pa še Čudovite dogodivščine vajenca Hlapiča.


Pekarna Mišmaš / foto: ZeKaeM

Letošnje Mini poletje, ki so ga pri Mini teatru ob vstopu Hrvaške v Evropsko Unijo posvetili predstavitvi hrvaških igralcev, predstav, avtorjev in ostalih gledaliških ustvarjalcev, se bo sklenilo s tremi predstavami režiserja Roberta Waltla. Predstave bodo tokrat zaživele v hrvaškem jeziku.

Danes ob 11. uri bodo v Mini teatru uprizorili Pekarno Mišmaš Svetlane Makarovič, ki govori o dobroti skromnega peka Mišmaša, o zlobni in jezični Jedrt ter o mačku, ki ga Jedrt tako izkorišča, da se odloči za življenje pri Mišmašu. Predstava je nastala v koprodukciji zagrebškega Gledališča mladih (Zagrebačkega kazališta mladih) in Mini teatra.

Ob sklepu Mini poletja bodo v ljubljanski SNG Drami ob 18. uri uprizorili tudi Andersenovo pravljico Grdi raček. Zgodba o račku, ki se ga zaradi njegovega videza vsi izogibajo, je nastala v produkciji zavoda ZeKa eM in zagrebškega Gledališča mladih, po Andersenovih motivih pa jo je predelal hrvaški pisatelj in dramatik Ivor Martinić. Grdega račka bodo uprizorili tudi v nedeljo ob 11. uri v Mini teatru.

Oder SNG Drame bodo lutke zavzele tudi v nedeljo. Ob 100. obletnici izida romana ene največjih hrvaških književnic Ivane Brlić - Mažuratić Čudovite dogodivščine vajenca Hlapiča bo ob 18. uri na Mini poletju gostoval vajenec Hlapič, ki je pred srdom čevljarskega mojstra Mrkonje pobegnil v svet. Predstavo, ki je nastala v produkciji splitskega Mestnega lutkovnega gledališča (Gradsko kazalište lutaka), je po motivih Mažuratićeve priredila Olja Savičević Ivančević.

Letošnji festival Mini poletje, ki se je pričel 29. junija, je s pestrim programom pritegnil številne ljubitelje lutkarstva. Kot je povedal Waltl, so "z obiskom izredno zadovoljni, saj so bile predstave bolj kot ne popolnoma polne, delavnice pa odlično obiskane". Po njegovem mnenju se je tako še enkrat pokazalo, da Ljubljana ta festival potrebuje.

V sklopu festivala so med drugim premierno izvedli predstavo Svetlane Makarovič Sapramiška v flamščini, tri sobote v avgustu pa je Mini poletje s predstavami tujih partnerjev gostovalo tudi na Lutkovnem pristanu v Mariboru.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/z-dvodnevnim-dogajanjem-sklep-festivala-mini-poletje