Premiere letošnjega Ex-Ponta v središče postavljajo žensko

Avtor: STA

Mednarodni festival uprizoritvenih umetnosti Ex-Ponto, ki bo med 1. in 8. septembrom potekal v Ljubljani, bo ponudil tri premiere. Jubilejno, 20. izdajo, ki bo potekala pod motom Kje je meja?, bo uvedla premiera predstave Močan rod v režiji Ivice Buljana. Predstava po Buljanovih besedah tematizira položaj ženske, zapostavljene v družbi.


Močan rod / foto: Arhiv PGK

Marieluise Fleisser, za časa življenja nadvse kontroverzna in prevečkrat spregledana nemška pisateljica in dramatičarka, ki se je zamerila nacistom, še preden so prišli na oblast, je delo Močan rod začela pisati že leta 1926 v času krize in ga končala šele leta 1945 ob zmagi nad nacizmom in fašizmom.

Za prikaz univerzalnega modela izkoriščanja, izključevanja in brezobzirne ter ledene preračunljivosti, ki je osnova tako današnjemu neoliberalizmu kot fašizmu in nacizmu, si je izbrala formo kritične ljudske igre, za temo pa čisto običajno bavarsko obrtniško družino v malem provincialnem mestu.

Fleisserjeva v svoji igri brez zadržkov in brezsramno razkriva vse anomalije družine in povojne nemške družbe, ki ima ustreznico tudi v sedanjosti. Predstava je nastala v produkciji Prešernovega gledališča Kranj, premiera bo 1. septembra ob 20. uri v SNG Opera in balet Ljubljana.

Močan rod bo prva uprizoritev kateregakoli dela Fleisserjeve v slovenskem gledališču, z njim pa so po Buljanovih besedah želeli avtorico povleči iz pozabe in opozoriti na njen pogum. Slednjega, kot je dejal, v današnji družbi še kako potrebujemo.

Slovenka na kvadrat je kabaret po resnični zgodbi, ki je nastal po istoimenski knjigi pesnice, pisateljice, esejistke, prevajalke, literarne kritičarke in urednice s slovaškim in slovenskim državljanstvom Stanislave Repar. Knjiga je s principom montaže različnih vrst in zvrsti besedil od pesmi do esejev, od družbenokritičnih vrinkov do intimnega dnevnika ljubezenske zgodbe kar klicala po uprizoritvi, piše v festivalskem katalogu.

Režijo monodrame, v kateri nastopa slovaška igralka in pevka Lucia Siposova, podpisuje Nick Upper. Kot je dejal, je predstava poklon Reparjevi, "ki je izjemna ženska". Igra je družbena satira, pri kateri je uporabil postmodernistično tehniko, ki jo Siposova izjemno obvlada.

Slovenka na kvadrat bo premierno uprizorjena 4. septembra v Cankarjevem domu. Predstava je nastala v produkciji ŠKUC gledališča, koproducenti so Cankarjev dom, Ex-Ponto, KUD Apokalipsa in AEON.


Slovenka na kvadrat / foto: Arhiv Škuc
Kot zadnji pa bo na Ex-Pontu premierno izveden avtorski projekt Daphne Millefoa z naslovom Little Blonde Riding Wolf. Predstava zgodbe ne pripoveduje na klasičen način in gledalcu ne vsiljuje same pripovedi, temveč nagovarja s skritimi pomeni in simboli, preko katerih gledalec odpotuje na podoben način, kot odpotuje s podobami iz sanj.

V predstavi, v kateri prvotna inspiracija izhaja iz zgodbe o Rdeči kapici, se morbidno smešna seksualna estetika predstave spopade z vprašanjem, kje je družbeno sprejemljiva popkovina med materjo in hčerjo in kaj za medgeneracijski odnos pomeni prisotnost njenih ljubimcev. Kot je povedala avtorica in režiserka, ki v predstavi nastopi skupaj s svojo materjo Lane Stranič, je v predstavi uporabila manj besed, pomembno vlogo pa imajo barve in svetloba. Premiera bo 6. septembra v Centru kulture Španski borci.

Celotna vrednost letošnjega festivala je po besedah direktorja festivala Damirja Domitrovića Kosa 180.000 evrov. Od tega so 100.000 evrov pridobili iz evropskega programa Kultura.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/premiere-letosnjega-ex-ponta-v-sredisce-postavljajo-zensko