Mladinski gledališki forum v Nemčiji

Avtor: SNG Nova Gorica

»Prečkali meje« tudi Slovenci.


foto: Arhiv SNG Nova Gorica

Skupina sedmih mladih gledaliških ustvarjalcev z Amaterskega mladinskega odra, ki deluje pod okriljem Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica, kar nekaj jih je tudi dijakov dramsko-gledališke smeri na Gimnaziji Nova Gorica, se je od 21. junija do 1. julija udeležila 4. mednarodnega mladinskega gledališkega foruma v Bad Hersfeldu v Nemčiji. Forum, na katerem se vsako leto zbere približno petdeset mladih iz različnih evropskih držav, organizirata ETC (Evropska gledališka konvencija) in Bad Hersfeld festival. Tokrat so bili udeleženci iz Luksemburga, Slovenije, Švice, Finske, Cipra in Češke. Z mentorji so ustvarjali na gledaliških delavnicah, se urili v izražanju s telesom in glasom, imeli pogovore s priznanimi nemškimi gledališkimi igralci, obiskovali predstave in poleg gledališkega sveta spoznavali tudi kulturna okolja, iz katerih prihajajo. Ob gledališkem ustvarjanju je bil namen srečanja tudi, da mladi različnih nacionalnih korenin razmišljajo o Evropi prihodnosti (Europe in 50 years).

»Letos je bila vodilna tema ustvarjanja Crossing The Line, Prečkanje meje. Prve dni so udeleženci v treh skupinah ustvarjali kratke prizore na to temo in pri tem uporabljali zgodbe iz svojega življenja. To je bila zanje precej čustvena izkušnja. V drugi polovici foruma pa so se skupine združile in pripravile predstavo, ki je bila mozaik krajših zgodb, vse pa so govorile o prečkanju takih in drugačnih meja. To predstavo so kot rezultat desetdnevnega ustvarjanja prikazali v uradnem programu Festivala Bad Hersfeld,« je povedala vodja mladih iz Slovenije dramaturginja Tereza Gregorič. Udeleženec Janez Zore pa je povzel svojo izkušnjo: »Tema Crossing The Line je bila zelo zanimiva in neizčrpen vir različnih zgodb. Ob ustvarjanju smo pridobivali pogum, da prestopamo meje, ki nas omejujejo, in obenem razmišljali o tem, da včasih pa preveč prestopimo 'pametne' meje.«

Festival Bad Hersfeld je na enem najlepših odprtih prizorišč – v ruševinah katedrale že več kot šestdeset let vsako poletje oživijo gledališke predstave in muzikali. Slovenske udeležence so najbolj prevzeli muzikal Show Boat, Shakespearov Vihar in Dumasovi Tri mušketirji. Da so mladi iz vse Evrope lažje spremljali nemške gledališke predstave, je poskrbel kar umetniški vodja Festivala, priznani režiser Holk Freytag. Pred vsakim ogledom jim je namreč predstavil uprizorjeno delo in ustvarjanje predstave. Mladi pa so prav tako uživali v pogovorih s priznanimi ustvarjalci, ki so nastopili v muzikalu (Jan Ammann, Milica Jovanovic, Petter Bjällö, Inez Timmer), ter spoznavali gledališki svet skozi njihove življenjske zgodbe in ustvarjanje.

Udeleženci foruma so imeli tudi ekskurzijo, na kateri so si ogledali grad Wartburg, kjer je Martin Luther dokončal svoj prevod Svetega pisma v nemščino, dom skladatelja Johanna Sebastiana Bacha in rudnik kamene soli.

Kako so mladi doživljali gledališki forum, zgovorno pove nekaj njihovih vtisov.
•    Odprl se mi je drugačen pogled nase in na svet.
•    Forum mi ni dal le gledaliških vsebin, temveč predvsem priložnost za osebno rast. S sovrstniki z vse Evrope smo razmišljali o stvareh, o katerih se ne pogovarjamo vsak dan.
•    Po desetdnevnem bivanju z mladimi iz šestih evropskih držav sem spremenila marsikatero svoje prepričanje in pogled na svet.
•    Spoznal sem različne zgodbe veliko ljudi in vsak od njih je doživljal kakšno težavo. Zdaj razumem, da imamo podobne izkušnje in da se lahko podpremo.

Povezava: Uradno poročilo foruma


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mladinski-gledaliski-forum-v-nemciji